Befejeződött a Normafa Síház rekonstrukciója: a ház számos plusz szolgáltatással, kívül belül megújulva tér vissza a város életébe. A Normafa Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelyeként számos programlehetőséggel, megújult közterekkel várja a kikapcsolódni vágyókat.

Fotó – Gosztom Gergő

A Normafa Síház ikonikus épülete több mint 90 éve meghatározó találkozópontja Budapest életének. Kezdetben, míg a hazai hóviszonyok engedték, síközpontként, később vendéglátó egységként üzemelt. A rekonstrukció lehetővé teszi, hogy az éttermi funkció mellett a jövőben izgalmas programokkal várják az ide érkezőket.

Tradicionális magyar ételek egy kis csavarral

“A Normafa Síház étlapján szereplő fogások mindegyike, hosszas kísérletezés és tökéletesítés végeredménye. Az alapot tradicionális magyar ételek adják, amit ázsiai, francia és nemzetközi hatással fűszerezünk. Már régóta nincs olyan hely a környéken, ami a nagy családi étkezések színtere lenne. Ezért is álmodtunk ide egy olyan éttermet, amilyenre mi magunk is vágyunk” – emelte ki Csókay Bence a Normafa Síház Étterem egyik tulajdonosa.

Normafa Síház
Fotó – Puskás Nóra
Normafa Síház
Fotó – Puskás Nóra

A Hegyvidéki Önkormányzat meghívásos tervpályázatának nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett. Az épület felújítása és kibővítése az ő együttműködésük révén valósult meg, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével. A tervezés során a védettség alatt álló, 1930-ban épült Síház eredeti karakterének visszaállítására törekedtek. A felújítási munkához a belső tér kialakítása adta az alapot. A két oldalszárnyban kaptak helyet a kiszolgáló terek, míg a középső egység fogyasztótérré alakult át. A bővítést a természeti környezettel, a völggyel párbeszédet folytató könnyed, transzparens, lebegő hatású faszerkezetű pavilonban fogalmazták meg. Utóbbi a természetbe integrált egységként jelenik meg nagy ablakaival és belmagasságával. Az étterem északi modernitást és egyszerűséget sugalló fa belső terei és hatalmas üveg tolóajtói miatt szinte úgy érezhetjük, hogy az erdő közepén vagyunk.

Normafa Síház
Fotó – Gosztom Gergő

“A Síház Étterem belső terének kialakítása során fontos szempont volt, hogy a vendégek komfortosan érezzék magukat, úgy, mintha a nagymama vasárnapi ebédjét ülnék körül egy olyan helyen, ahova bármikor szívesen visszatérnek”

Emelte ki a belsőépítészeti koncepció kapcsán Mtenga Bianca. A két építésziroda által meghatározott belső tereket egészítette ki a régi épületben elképzeléseivel Mtenga Bianca interior designer, valamint Bagota Réka belsőépítész, aki a pultok design-ját tervezte meg. A létrejött tér idilli, családi környezetet idéz meg, amihez szervesen kapcsolódik az erdei pavilon a maga letisztult, skandináv stílusával. A belső részhez inspirációként a Los Angeles-i Cafe Birdie, a londoni Rondo Restaurant és Sydneyben található Été Restaurant szolgáltak világos tereikkel és hangulatukkal.

A berendezés a Normafa értékeit, a múltba való visszatekintést egyszerre képviseli. A főbejárat fölött Petőfi Sándor “Hegyek közt” című versének részlete áll. A falakat Vojnits Alíz természeti hatásokat és a Normafa történetét és jelenét tükröző festményei díszítik. Az étterem egészében a világos, fakó színek dominálnak, amihez Adorján Gábor egyedi tervezésű csempéi is hozzájárulnak.

A Síház megnyitása része a Normafa fenntarthatósági és közösségi szempontú megújulásának

A kirándulóhelyet libegővel, kisvasúttal, fogaskerekűvel, kerékpárral és busszal is meg lehet közelíteni. A Síház melletti több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkolót és busz végállomást felszámolták. Helyét park, közösségi tér és büfé vette át, ezzel pedig a Libegő végállomása is megszépült. Az autós forgalmat a gyermekvasút mellett futó útra terelték és a Konkoly Thege út mentén került kialakításra az új parkoló.

Az ideérkezők kényelmét szolgálja a változatos étkezési lehetőség kialakítása, többek között a Normafa Síház Étterem és a pavilonok kiépítése is. Az erdei ösvények mellett pedig tűzrakóhelyek és edukatív táblák mesélnek az erdő kincseiről. A kardióösvényen haladva a talaj minőségének megőrzése is szempont volt a természetes anyagból készülő, csapadékelvezető sétányok kiépítésével – írja a Normafapark.

A Normafa Síház Étterem október végéig tesztüzemmódban működik. Ez idő alatt a vendégeknek lehetősége van visszajelzést adni az ételekkel, italokkal és élményeikkel kapcsolatban.

Október 3-tól a Normafa Síház Étterem csapata a “A mi Normafánk” közösségi fotókampányt indít. Ennek keretében várja az [email protected] email címre a Normafán készült archív és digitális fényképeket. Kirándulásról, piknikről, sportolásról, naplementéről vagy bármilyen szerethető eseményről, amelynek helyszíne a Normafa. A legjobbnak ítélt képeket kiállítják a Síház belső terében.

Normafa Síház
Fotó – Gosztom Gergő

Főkép: enteriőr fotó – Gosztom Gergő, étel fotók – Puskás Nóra

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *