Jó hangulatú, sörökkel átitatott sajtóesemény során került először bemutatásra a skót BrewDog és a budapesti FIRST Craft Beer sörfőzdék első kollaborációs főzete, a Komondor Hazy Dupla IPA.


Az eseményen elsőként Kurucz Gergely, a FIRST Craft Beer társalapító-tulajdonosa és ügyvezetője mesélte el a FIRST történetét és útját addig a mérföldkőig, hogy a nemzetközi szinten is kiemelkedő ismeretségű BrewDog kraftfőzde közös receptet valósított meg a FIRST-tel.

Komondor
Fotó: FIRST Craft Beer

A FIRST Craft Beer 2017-es megnyitása óta célja, hogy az ország elsőszámú sörfőzdéjévé váljon. Nem pusztán a legyártott sörök mennyisége és árbevétel alapján, de a nemzetközi trendeket is szem előtt tartó, minőségi alkoholfogyasztásra inspiráló kínálat és az innovációt, kísérletezést folyamatosan szem előtt tartó újabb és újabb főzetek elkészítése alapján is.

Évente átlagosan több mint 25 különböző új sört készítenek el

2018, vagyis Ábrahám Máté sörfőzőmester érkezése óta évente átlagosan több mint 25 különböző új sört készítenek el és bocsátanak piacra. Ezek többsége egyszeri főzetként tökéletesen alkalmas arra, hogy új stílusokat, alapanyagokat, sörkészítési technológiákat mutasson be. Mind az immár évtizedek óta kiemelt helyen kezelt IPA fajtákban, mind a manapság egyre divatosabbá váló savanyú sörök között díjnyertes és maradandó söröket alkottak. A főzde tevékenysége azonban nem áll meg a sörkészítésnél.

Sörfőzdetúra és Taproom Újpesten

Újpesti Taproomuk megnyitása óta több tízezren keresték fel a sörfőzdét, hogy rendszeresen, a főzde munkatársai által tartott sörfőzdetúráikon és sörkóstolásainkon minél többet tudhassanak meg a sörfőzés folyamata mellett a mai modern sörstílusokról is. Ezzel is erősítve hitvallásukat, hogy a mennyiségi sörfogyasztást át kell vegye a minőségi, ahol a sör saját jogon is része a társasági eseményeknek.


Több mint egymillió liter lefőzött sör után nem is véletlen, hogy a skót eredetű BrewDog főzde 2020- ban őket választotta egyetlen magyarországi importőrjeként. Ezáltal több tízezer liternyi sörkülönlegességüket juttatták el a magyar sörrajongókhoz. Közel két évtizedes működése alatt a BrewDog minden esetben a hagyományos, nagyüzemben készült sörstílusokkal szemben helyezkedett el. Punk IPA sörük „egyszemélyben” mutatta be az USA- ból kiindult „sörforradalom” eredményét. Izgalmas, innovatív, dekadens söreik azóta is mértékadóak a feltörekvő európai sörfőzdéknek. 2022 végén Kocsis Dani, (egykori Taproom-üzletvezetők) lépett elő export managerré és indította el azt a folyamatot, melynek részeként született meg legújabb sörük.

A kisüzemi sörfőzés elmaradhatatlan része az egymás támogatása

Más sörfőzdék megismerése (határokon belül és kívül egyaránt) és a többiektől való tanulás. Egy kollaborációs sör elkészítése pedig tökéletes alkalom ezek gyakorlására. A kollabfőzés ötlete legtöbbször valamilyen informális találkozón merül fel – pl.: egy nemzetközi sörfesztiválon -, amit utána hivatalos megkeresés és közös tervezés, receptkidolgozás követ. A BrewDoggal, szinte pár videóhívás alatt megszületett a közös recept ötlete. Máté és Dani segítségével pedig elkészült a főzet. Majd ezt követően az új sör designja, a BrewDog – nemzetközi vállalathoz méltóan szigorú – arculati szabályaihoz is illeszkedő, mégis egyedi címke.

Komondor
Fotó: FIRST Craft Beer

Komondor

A komondor egy Hazy Dupla IPA. A szokásosnál magasabb alkoholfokkal (dupla) rendelkező, a felhasznált maláták miatt kicsit édeskésebb alapízű, mégis nagy komlómennyiséggel készült, elsősorban keserű (IPA) felsőerjesztésű, szűretlen, ködös (hazy) sör. Fontos céljuk volt a recept megalkotásánál, hogy az aromákat, ízeket nagy mértékben biztosító újvilági komlók (Ahtanum, Mosaic) mellett a hagyományos európai stílust és elsősorban dinnyés jegyeket képviselő német Huell Melon komlófajtából is kerüljön a sörbe. Megadva ezzel a közép-európai csavart ennek a hagyományosan angolszász sörfajtának.

A Komondor mellett hamarosan bemutatkozik a Budapest Weisse is

A FIRSTnél folyamatosak a határon túli utak és a nemzetközi vendégek, hiszen a kollaboráció oda-vissza szól. Egy kollabból két kollabsör készül, két főzdében, két különböző stílusban. Így a Komondor mellett időközben elkészült második közös sörük is. Robert Thamm sörfőzőmester budapesti látogatás alatt lefőztek közel 400 kg málnával ízesített, tartályban, joghurttal savanyított első Budapest Weisse fantáziastílusú sört is.

A külföldi értékesítés, a nemzetközi sörfesztiválokon való szereplés és a kollabsörök készítése egymástól elválaszthatatlan
hármas. És ez nem csak pénzügyi előnyökkel és ismertséggel jár. Olyan egyedi know-how összegyűjtésével is, ami segíthet a FIRSTnek abban, hogy továbbra is újító, izgalmas és mindenekelőtt élvezhető söröket főzhessen.

Alkoholt mindig felelősséggel és mértékkel fogyassz!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *