A sós piték mindig is nagy kedvenceim voltak. A tavaszi medvehagyma szezonban pedig adta magát, hogy készítsek egy medvehagymás – túrós pitét. Laktató finomság, a medvehagyma intenzív ízével. Hidegen talán még finomabb is, mint frissen, így remek vendégváró, előétel, vagy egy tavaszi kiránduláskor, piknikre is magunkkal vihetjük.

Medvehagymás lepény recept

Miért fogyasszunk medvehagymát?

A tavasz első hírnöke a medvehagyma, ami már március elején felbukkanhat a zöldséges pultok kínálatában. Ez az egészséges fűszernövény vadon terem, fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljuk a medvehagymát, mert a levele nagyon hasonló a gyöngyvirágéhoz, ami viszont rendkívül mérgező! A medvehagyma fogyasztható nyersen, például szendvicsekhez, salátákba, de rengeteg más ételhez is felhasználható, például krémlevesekhez, főzelékekhez, sós süteményekhez, tésztákhoz, de készíthető belőle pesto is. Az intenzív illatú és ízű medvehagyma csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, erősíti az érfalak rugalmasságát, javítja az emésztést, valamint hatásos a gombás bőrfertőzések ellen.

Hozzávalók

~ A tésztához ~

250 g liszt

120 – 130 g hideg vaj

2 ek. tejföl

1 tojás sárgája

1 kk. só

Fél tasak sütőpor

~ A medvehagymás- túrós töltelékhez ~

500 g túró

Fél csokor medvehagyma (vagy ízlés szerinti mennyiség)

1 kk. só

2 ek. búzadara (+ 1 ek. a tésztára)

2 tojás sárgája

3 db tojásfehérje

Próbáld ki a TAVASZI ZÖLDSPÁRGÁS PITE receptemet is!

Medvehagymás- túrós sós lepény

Így készül a medvehagymás – túrós lepény

  • Először a lepény tésztáját készítjük el. Ehhez a hozzávalókat kimérjük és egy nagy tálban gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk, majd lefedve félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A megmaradt tojás fehérjét ne dobjuk ki, mert az kelleni fog majd a túrós töltelékhez!
  • A töltelékhez a medvehagymát megmossuk, megszárítjuk és felaprítjuk.
  • A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  • Majd tegyük egy tálba a túrót, és a nagyobb rögöket villával törjük szét. Adjuk hozzá a felaprított medvehagymát, a 2 ek. búzadarát, a 2 tojás sárgáját és a sót, majd alaposan keverjük össze. Legvégül óvatosan dolgozzuk bele a felvert tojásfehérjét is.
  • Vegyünk elő egy tepsit, és béleljük ki sütőpapírral. A tésztát nyújtsuk ki kicsit nagyobbra, mint amekkora a tepsink és óvatosan tegyük bele. Szurkáljuk meg egy villával és hintsük meg az 1 ek. búzadarával.
  • Majd egyenletesen oszlassuk el a tésztán a túrós – medvehagymás tölteléket. 180 °C fokra előmelegített sütőben, sütőtől függően 35-45 perc alatt készül el.
  • Ha elkészült sütőpapírral együtt tegyük rácsra és hagyjuk kicsit hűlni, utána szeleteljük fel.

Jó étvágyat hozzá!

További medvehagymás recepteket keresel? Próbáld ki a MEDVEHAGYMÁS – SAJTOS MASNI, és a MEDVEHAGYMÁS KENCE receptjeimet is!

tavaszi receptek e-könyv receptekkel, alapanyagjegyzékkel és menü tervezővel
medvehagymás túrós sós pite

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *