Medvehagymás-sajtos masni
A medvehagymás- sajtos masni elkészítésével indítottam az idei medvehagyma szezont. A tavasz első hírnöke a medvehagyma, ami már március elején felbukkanhat a zöldséges pultok kínálatában. Ez az egészséges fűszernövény vadon terem, fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk medvehagymát, mert a levele nagyon hasonló a gyöngyvirágéhoz, ami viszont mérgező! Fogyasztható nyersen, például szendvicsekhez, salátákba, de rengeteg más ételhez is felhasználható, például: krémlevesekhez, főzelékekhez, sós süteményekhez, tésztákhoz, de készíthető belőle pesto is.
Hozzávalók
500 g liszt
medvehagyma ízlés szerint (én kb. fél csokrot tettem bele)
250 g puha vaj
200 g reszelt sajt + 100 g a tetejére
1 db tojás + 1 db a kenéshez
2 dl tejföl
2 tk. só
Így készül a medvehagymás-sajtos masni
- A medvehagymát megmossuk és szárazra töröljük, majd késsel a lehető legapróbbra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
- A lisztet a puha vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, apróra vágott medvehagymát, reszelt sajtot, tejfölt, tojást és alaposan összegyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük min. 3 órára.
- A hűtőből kivéve kettévágjuk a tésztát (hogy könnyebb legyen vele dolgozni) és lisztezett deszkán 0,5-1 cm vastagúra nyújtjuk. Derelyevágóval kb. 2 cm széles és kb. 10 cm hosszú csíkokra vágjuk, majd tekerünk rajta egyet, hogy masni formát kapjunk.
- A kész masnikat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejüket megkenjük a felvert, picit megsózott tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 200 °C fokra előmelegített sütőben nagyjából 15-20 perc alatt sülnek készre. Jó étvágyat hozzá!
A receptet Limara sajtos szál receptje inspirálta.