Medvehagymás kence
A medvehagymás kence receptjénél a mennyiségek csak iránymutatóak. Érzésből állítottam össze. Van persze, aminél én is szigorúan követem a receptet, de hidd el, ez a kence megenged annyi alkotói szabadságot, hogy bátran írd felül saját ízlésed szerint. A házi gyökérkenyérre kenve nekünk nagyon bejött. Ebből a mennyiségből egy kissebb befőttes üvegnyi lett. Látni fogod, hogy a hozzávalók alapján akár pesto is lehetne, de mivel az állaga más, így én nem hívom annak.
Hozzávalók
1 közepes csokor medvehagyma
kb. két dl olívaolaj
60 g kemény parmezán jellegű sajt (piacon vettem)
2 marék blansírozott mandula
só és bors
Így készül a medvehagymás kence
A medvehagymát megmostam és felaprítottam, a sajtot nem reszeltem le, csak kisebb darabokra vágtam. Mozsárba tettem a mandulával együtt és addig zúztam, amíg elérte a számomra kívánatos állagot. Az olívaolajat fokozatosan adagoltam hozzá és végül ízesítettem a sóval, borssal. Ha nincs otthon mozsarad, használj késes aprítógépet. Átkanalaztam egy kis befőttes üvegbe és fogyasztásig hűtőben tároltam. (a képen a mandula még a blansírozás előtti állapotában látható)