A megszámlálhatatlan ünnepi édesség és desszert után jól tud esni valamilyen sós nasi is. Társasjátékozás, az esti film nézése közben, nagyon eteti magát ez a különleges mediterrán sajtos rúd. Szilveszterre is elkészítheted, elsején akár életet is menthet. 😉
Hozzávalók
400 g liszt
200 g vaj
80 g reszelt sajt
2 tk. só
220 ml tejföl
2 tojás sárgája
1 csomag porélesztő
70 g zöld, magozott olajbogyó
50 g aszalt paradicsom (nem olajos!)
2 tk. szárított bazsalikom
1 tk. őrölt kurkuma
Tetejére: szezámmag, vagy reszelt sajt
További sós nassolni való recepteket itt találsz!
Így készül a mediterrán sajtos rúd
- A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal, sóval és a reszelt sajttal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott olívabogyókat, a szintén apróra összevágott aszalt paradicsomot, a bazsalikomot és a kurkumát.
- A tojásokat egy külön tálkában összekeverjük a tejföllel, majd alaposan belekeverjük az élesztőt is.
- A masszát hozzáöntjük és addig gyúrjuk, míg egyneművé válik a tésztánk. Ha nagyon ragadna, tegyünk még hozzá egy kevés lisztet. Alufóliába tekerve tegyük hűtőbe 1 órára.
- A hűtőből kivéve enyhén lisztezett sütőpapíron max. 1 cm vastagra kinyújtjuk, a tetejét lekenjük kevés vízzel majd megszórjuk szezámmaggal. Derelyevágóval kívánt méretűre vágjuk, a sütőpapírral együtt óvatosan tepsire tesszük, majd 200 °C fokos sütőben 18- 20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!