Hamarosan itt a Húsvét, amire egy remek mascarponés répatorta receptet hoztam nektek, ami szerintem önmagában is tökéletes választás az ünnepi asztalra. Egy kis plusz dekorációval pedig szájtátva fogják csodálni majd a kicsik is, nagyok is. Én már teszteltem, nálunk telitalálat volt, mosolyra fakaszt a látványa és az íze is! 🙂
Hozzávalók
~ a tésztához ~
450 g finomliszt
450 g reszelt sárgarépa
300 g kristálycukor
150 g durvára darált dió
4 db tojás
1 tasak sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. fahéj
1 nagy csipet só
kb. 2 dl olaj
~ a krémhez ~
120 g vaj, vagy margarin
250 g natúr krémsajt (én mascarponéval készítettem)
2 csomag vaníliás cukor
~ a bárány díszítéshez ~
450 g fehér fondant (Dr. Oetker)
1 zacskó fehér pillecukor (a fülecskékhez lehet 1-1 db rózsaszín, de ez elhagyható)
1 kocka étcsoki és 1 szem rózsaszín cukorka az arc elkészítéséhez
Próbáld ki a Répás- narancsos zabkeksz receptemet is!
Így készül a mascarponés répatorta
~ tészta ~
- A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat és a cukrot egy nagy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojások sárgáját és annyi olajat, hogy könnyen összedolgozható legyen.
- A répákat megpucoljuk, lereszeljük, majd jól kinyomkodjuk a levét.
- Majd a kinyomkodott reszelt répát és a darált diót is a tálba öntjük, összekeverjük.
- A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és ezt is hozzákeverjük a tésztához.
- Az így kapott masszánkat kivajazott, lisztezett, kerek (~23 cm) tortaformába öntjük és 170 °C fokon kb. 45-55 percig sütjük. (Tipp: a tészta négyzet alakú tepsiben is kisüthető, lásd a képen fentebb) Tűpróbával ellenőrizzük, akkor jó a tészta, ha már nem ragad rá a tűre. A sütőből kivéve félretesszük és a formában hagyjuk kihűlni.
~ krém ~
- A krémhez összekeverjük a margarint, a krémsajtot és a vaníliás cukrot.
- A kihűlt tésztánkat óvatosan félbevágjuk és megtöltjük a krém kb. felével. Majd a lapok összeillesztése után kívül is vékonyan körbe kenjük a maradék krémmel.
~ bárányos díszítés ~
- A fondantot porcukorral megszórt folpack fólián tetszés szerinti vastagságúra nyújtjuk és óvatosan beborítjuk vele a tortánkat. (rásimítjuk, a felesleget levágjuk) A pillecukrokat ha nagyobbak félbevágjuk és nagyon kevés vízzel ráillesztjük a fondantra. (elrendezés minta lásd a lenti fotón) Az olvasztott csokiból egy fogpiszkáló segítségével mosolygós szájat és szemeket rajzolunk és a rózsaszín cukornózi beillesztésével kész is a szupercuki és nagyon finom bárányka répatortánk. 🙂
Tipp: Még finomabb, ha egy napot hűtőbe teszed és másnap fogyasztod, jól összeérnek az ízek. Extra bevállalósaknak és különcöknek javaslom a fekete bárány elkészítését. 😀