Az ünnepek egyik sztár édessége. A legkedveltebb karácsonyi aprósütemény lista állandó tagja, generációkon átívelő népszerűsége pedig egyáltalán nem véletlen. Egy bögre kakaó, ízesített kávé, vagy egy finom tea tökéletes kisérője. A vaníliás kifli, vagy hókifli egyszerűen összeállítható, jól záródó dobozban pedig sokáig eláll és gasztro ajándéknak is tökéletes. De hogyan lesz ennyire szabályos és egyforma a hókifli? Évek óta készítem, viszont sohasem sikerült ilyen szép szabályosra alakítanom őket és sok időmet elvette a kiflik formázgatása. Eddig. A vaníliás kifli szilikon sütőforma hatalmas segítségnek bizonyult. Egyrészt, mert felgyorsítja a munkát, ami a karácsonyi sütés- főzés idején egyáltalán nem elhanyagolható pozitívum. Másrészt, mert csodálatosan szabályos és egyforma vaníliás kifli lesz a végeredmény. Továbbá nagyon egyszerű vele dolgozni és a tisztítása is csupán néhány mozdulat. Mutatom a jól bevált, elronthatatlan receptemet hozzá.
Hozzávalók
200 g liszt
100 g finomra őrölt mandula
200 g vaj
100 g porcukor
1 tojás sárgája
csipet só
1 bio citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
A forgatáshoz: 100 g porcukor, 1 tasak vaníliás cukor.
A formázáshoz, sütéshez: Szilikon vaníliás kifli sütőforma
Próbáld ki a Csokiba mártott mandulás-narancsos ünnepi vajas keksz receptemet is!
Így készül a mandulás- vaníliás hókifli
- A vajat a porcukorral gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd hozzádolgozzuk a többi hozzávalót is.
- Amikor összeállt a tésztánk, műanyag fóliába csomagolva, 1 órára hűtőbe tesszük.
- A hűtőből kivéve egyenletesen eloszlatjuk a szilikon vaníliás kifli sütőformákba, a hozzá kapott tésztakaparó segítségével pedig elegyengetjük a tetejét.
- 175 °C fokosra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük.
- A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és az aranybarnára sült kifliket még melegen meghempergetjük benne. Tipp: Szép hófehérek lesznek a kiflik, ha az első cukros átforgatás után, mikor már kihűltek, újra átforgatjuk őket a porcukorban.
- A szilikon formát langyos vízzel és egy szivacs segítségével átmossuk, szárazra töröljük és a következő adag tésztát a fent leírt módon kisütjük.
- Jól záródó dobozban napokig eláll.
Kellemes Ünnepeket, jó készülődést, sütés-főzést kívánok Nektek!
A BEJEGYZÉS A TCHIBO MAGYARORSZÁG TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.