Nagyon finom fogás, ráadásul kiadós és egyszerű, és mivel sem a paradicsomot, sem a paprikát, sem pedig a csirkemájat nem kell órákig főzni, így kb. 30 perc és tálalhatjuk. Ha szereted a lecsóval készült ételeket, próbáld ki az Ízletes lecsós csirke receptemet is.

A máj az egyik legmegosztóbb belsőség, havi 2-3 alkalommal történő fogyasztása azonban jótékony hatású, így érdemes beépíteni étrendünkbe, akár ezzel a lecsós csirkemáj recepttel. A- és D-vitaminban, rézben, cinkben, mangánban és szelénben gazdag. Magas vastartalma (az egyik legmagasabb vastartalmú állati eredetű vasforrás) miatt vérszegénység esetén is pozitív hatású. Mivel a máj méregtelenítő szerv, ezért ha tehetjük, biztonságos körülmények között tartott, lehetőleg fiatal állat máját vásároljuk, amiben nem tudtak felszaporodni a különböző toxinok.

ízletes, szezonális lecsós csirkemáj recept gerslivel


Hozzávalók

50 dkg csirkemáj 

Ha nincs otthon kész, házi lecsónk, akkor az alábbi összetevők kellenek:

1 fej közepes vöröshagyma (nagyon apróra vágva)
4 húsos zöldpaprika
4 közepes paradicsom
őrölt pirospaprika

bors (ez az étel szereti a borsot, természetesen mértékkel, de többet elbír a máj miatt)
1 gerezd zúzott fokhagyma
0,5 ek. mangalica zsír
1-2 tk.  pirosarany

Így készül a lecsós csirkemáj

  • A friss csirkemájakat megmossuk és kettévágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, feldaraboljuk, a paprikákat kicsumázzuk és felkarikázzuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. Egy lábasba minimum ½ evőkanál mangalica zsírt öntünk, kissé felmelegítjük, és üvegesre dinszteljük benne a vöröshagymát, majd megszórjuk pirospaprikával
  • Beletesszük a paprikát és a paradicsomot, pirosaranyat, amikor levet enged, rárakjuk a májat. Kevés vizet öntünk rá, hogy szaftos legyen, borssal, tört fokhagymával ízesítjük, és puhára pároljuk
  • Ha köretnek a gerslit választjuk, akkor 1 bögrényit alaposan mossunk át, majd kétszer annyi vízzel és egy kiskanálnyi sós ételízesítővel tegyük fel főni. Forrás után közepes lángon főzzük tovább, kb. annyi idő alatt elkészül ,mint a máj (max. 30 perc)

Tipp: A májat sóval akkor ízesítjük, amikor már megpuhult, különben visszakeményedik. Miután beletetted a májat közepes lángon fedő alatt főzd, mert nagy lángon igen gyorsan lekaphat, és túl fő a máj, megkeményedik. Nagyon fontos az őrölt borsot meg kell egy picit kóstolni, hogy nehogy nagyon erős legyen. Tálaláskor fölaprított petrezselyemmel díszíthetjük.

Változatok: A hagyma alá 8-10 deka apró kockákra vágott füstölt szalonnát is piríthatunk. Csirkemáj helyett borjú-, marha-, sertés-, pecsenyekacsa- vagy pecsenye libamájból is ugyanígy készíthetjük. Télen és tavasszal, amikor a paradicsom és a paprika drága, házi lecsóval főzzük.

Lehet így is készíteni: májat a mangalica zsíron, közepes lángon 8-10 perc alatt megpirítjuk, azután ráöntjük a kész házi lecsót, és összeforgatjuk.


Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.