Mindig nagy öröm számomra, amikor részt vehetek egy étterem új étlapjának bemutatkozó eseményén. Néhány napja a SZÉK Restaurant & Bar vendégszeretetét élvezhettem, ahol Varga Szidónia a gourmet étterem háziasszonya és Réti Sebestyén, a SZÉK séfje egy 6 fogásos degusztációs menüt mutatott be nekünk az új őszi-téli étlapjukról. A SZÉK egy olyan hely, ahol a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. Az új étlapot Kövi Pál erdélyi konyha iránti szeretete ihlette. A Four Seasons-ból az ősz és a tél hangulatának megfelelően álmodták meg székelyföldi ételkülönlegeségeiket. Már az advent időszakában bárki számára megkóstolható többek közt a burduf körözött, a korpacibere leves vagy gulyás vetrece is.

Fehérboros töltött káposzta, füstölt libamell szeletekkel
Fehérboros töltött káposzta, füstölt libamell szeletekkel


2020 októberében nyitotta meg kapuit Budapest belvárosában Magyarország első székely gourmet étterme, amely azóta nemcsak a fővárosiak, de a külföldi turisták egyik kedvenc vendéglátóhelye is lett egyben.

Ezzel megvalósult a csapat nagy álma, hiszen sikerült feltenni az erdélyi konyhát a nemzetközi porondra, amire korábban még nem volt példa. A stáb emellett történelmi áttekintést is ad a külföldi vendégeknek Székelyföldről, ami az étterem hitvallását is erősíti egyben.

Pisztráng filé, tárkonyos burgonyasalátával, fokhagymás citromos cukorborsóval
Pisztráng filé, tárkonyos burgonyasalátával, fokhagymás citromos cukorborsóval


Burduf körözöttől a céklás csokoládékrémig

Réti Sebestyén séf Kövi Pál egykori profi labdarúgó, a Four Seasons alapítója és nagy erdélyi konyharajongó receptjeiből ihletet merítve alkotta meg az új menüsort, amely tipikusan őszi és téli ételeket soroltat fel. A menüsor tervezésében partnere volt az étterem székelyudvarhelyi származású ügyvezetője, Varga Szidónia is, aki a neveltetéssel együtt kapta az székely hagyományokat és értékeket, ami a mai napig meghatározza mindennapjait.

Burduf Körözött, puliszka lángossal (V)
Burduf Körözött, puliszka lángossal (V)
Kávés csokoládéhab, céklakrémmel
Kávés csokoládéhab, céklakrémmel

Az új ételköltemények közül a korpacibere leves, túrógaluskával volt az egyik kedvencem. Illatos, laktató és nagyon különleges. Savanykás alapíz, a benne lévő káposzta édeskés ízével párosítva, nekem nagyon bejött. Az étlap egyik legkülönlegesebb eleme, ami egy speciális, de nagyon eredeti savanyítási eljárással készül teljesen természetes úton.

Korpacibere-leves pirított zöldségekkel, túrógaluskával (V)
Korpacibere-leves pirított zöldségekkel, túrógaluskával (V)

Az étteremben mások mellett olyan modern köntösben tálalt székely ételeket kóstolhatunk advent időszakában, mint a burduf körözött puliszka lángossal, a fehérboros töltött káposzta, a gulyás vetrece vagy a pisztrángfilé, amit tárkonyos burgonya salátával tálalnak. Réti Sebestyén a desszertválogatásra is gondosan ügyelt: a vendégek céklás csokoládékrémből, szilvás pitéből és tökmagfagylaltból választhatnak.

A gulyás Vetrece omlós marhapofából pedig a másik kedvencem lett az új étlapról. A puha, omlós marhahús az egyik gyengém, hibátlanul volt elkészítve. (lásd borítókép)

A kóstolt desszertek közül pedig a tökmag fagylalt volt nálam az abszolút befutó. És ahogy figyeltem, ez a fagyi nem csak engem vett le a lábamról. Krémes, lágy, intenzíven tökmagos íz, zseniális.

Túrógombóc, édes tejföllel, tökmag fagylalttal
Túrógombóc, édes tejföllel, tökmag fagylalttal

Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk náluk, emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket.

A székely gourmet étteremben egyébként egy másik újdonsággal, heti séfajánlattal is készülnek a közeljövőben. Sőt, várhatóan heteken belül fűtött teraszon is helyet tudnak majd foglalni a vendégek a fényárban úszó Andrássy úton.

További ételek a megújult étlapról:

Tekerőpataki sajtban sült burgonya, barna vajas póréhagymával, füstölt tojással (V)
Tekerőpataki sajtban sült burgonya, barna vajas póréhagymával, füstölt tojással (V)
Magyar Tokhal filé, sült karfiollal, kápia paprikakrémmel, vajas cukorborsóval
Magyar Tokhal filé, sült karfiollal, kápia paprikakrémmel, vajas cukorborsóval
Laskatészta sült padlizsánmártással, lestyános koktélparadicsommal
Laskatészta sült padlizsánmártással, lestyános koktélparadicsommal
Hargitai érlelt marhasült, pikáns zöldségekkel
Hargitai érlelt marhasült, pikáns zöldségekkel

Fotók: SZÉK

Köszönöm ezt a remek estét és a különleges ízélményeket.


Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.