Lehetséges-e hogy egy hétvége alatt körbe kóstold az ország legmenőbb éttermeit? Nem kell teleportálós szuperképesség ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Hiszen aki szeptember első hétvégéjén ellátogatott az 5. Debrecziner Gourmet Fesztiválra, egyedülálló gasztronómiai utazáson vehetett részt, ahol összesen 34 kiállító szavatolta a kulináris élményt.

Macok Bisztró: Angusz marhanyak vadas, savanyított gomba
Macok Bisztró: Angusz marhanyak vadas, savanyított gomba
Babka: Szilvás-csokis babka kalács
Babka: Szilvás-csokis babka kalács
Anyukám mondta: Focaccia, burrata, érlelt sonka
Anyukám mondta: Focaccia, burrata, érlelt sonka

2019-ben vettem részt először a Debrecziner Fesztiválon, ami hatalmas élmény volt, itt írtam is róla egy élménybeszámolót. A pandémia ínséges időszaka után izgatottan vártam a mostani eseményt és boldogan mondtam igent a Visit Debrecen meghívására.

Debrecziner Fesztivál helyszíne
Miskey Melinda Gastrotherapy
Babka Budapest  Hummusz trikolor és datolyás chilis báránygerinc
Babka Budapest: Hummusz trikolor és datolyás chilis báránygerinc

Íz, illat és színkavalkád

A napsütötte koraőszi hétvégén a debreceni Nagyerdőben, a Békás-tó partján immár 5. alkalommal megrendezett Debrecziner Gourmet Fesztivál közönsége kedvére kóstolhatott a finomabbnál finomabb ételkülönlegességek közül és hódolhatott a kulináris élvezeteknek. Ezt tettük mi is. 🙂 Akik ellátogattak a három napos gasztronómiai eseményre, egy időben és egy helyszínen megtapasztalhatták, hogy hol tartanak azok a szereplők, akik ma Magyarországon a csúcsot képviselik: legyen szó akár fine dining éttermekről, fine bisztrókról, food truckokról vagy kiváló kistermelőkről.

Az idei Debrecziner tematikája a mangalica, szilva és chili volt, amire rengeteg kreatív és ízletes fogással készültek hazánk top éttermei és séfjei.

Kis Padlizsán vegán étterem egyik fogása: "Manga-Ica tepertőkrém” fermentált lilahagymával aszalt paradicsomos kovászos kenyérrel
Kis Padlizsán vegán étterem egyik fogása: “Manga-Ica tepertőkrém” fermentált lilahagymával aszalt paradicsomos kovászos kenyérrel

A fesztivál háziasszonya Liptai Claudia mellett pedig a legjobb szakácsok főztek és osztották meg tudásukat a nagyközönséggel a gasztro színpadon.

Kiss-Virág Cuki: Tacco (omlós tésztában, mangós krém, chilis-mangós kompóttal)
Kiss-Virág Cuki: Tacco (omlós tésztában, mangós krém, chilis-mangós kompóttal)
Szomszéd bisztró: Mangalica császárhús, savanyúkáposzta, chili, szilva
Szomszéd bisztró: Mangalica császárhús, savanyúkáposzta, chili, szilva

Természetesen nem csak gourmet ételeket, hanem italokat is kóstolhattunk a Fesztivál ideje alatt. Többek között Debrecen város válogatott, kiváló borait a Visit Debrecen standjánál, illetve koktélok, kávék, pálinkák, pezsgők és kézműves sörök is várták a megszomjazó vendégeket.

borkóstoló Debrecen város borai közül
Maszek - az utcabár: Sprezzatura koktél: kávéval infuzált Aperolt, Fever-Tree Tonic,, narancs bitter
Maszek – az utcabár: Sprezzatura koktél- kávéval infuzált Aperolt, Fever-Tree Tonic,, narancs bitter
Paparazzi Bár koktél különlegessége
Paparazzi Bár koktél különlegessége

A BOTANIQ Turai Kastély lett a közönségdíjas kiállító

Hagyományteremtő szándékkal 2018-ban indult útjára a Debrecziner Gourmet-díj, amelynek keretében idén is a kilátogató közönség közvetlenül szavazhatott és választhatta ki a legjobbnak tartott kiállítót. Idén a két Michelin-csillagos Onyx étterem egykori séfje, Mészáros Ádám az általa irányított BOTANIQ Turai Kastély kapta a legtöbb közönség-szavazatot. Ennek megfelelően a Debrecziner Gourmet vándordíjat, amelyet 2019-ben az Ikon Debrecen és az Anyukám mondta közösen nyert el, 2022. június harmadik hétvégéig, a következő fesztiválig a BOTANIQ Turai Kastély birtokolhatja. 

Sült mangalica pástétom, shitakee-fafül gombával, chilis szilva chutney-val
BOTANIQ Turai Kastély

A képeken az előételük, a Sült mangalica pástétom, shitakee-fafül gombával, chilis szilva chutney-val látható, amelyet így készítettek el: a mangalica húsosabb és zsírosabb részeit egyaránt megkonfitáljuk és egy szálakra szedett állapotban ízesítjük. Némi koncentrált húslével (jus) elkeverjük, hogy egy szaftos állagot kapjunk. Ezt a húspástétomot pirított gombákkal egészítjük ki. Kigolyózva pankó morzsában kisütjük. A szilváknak az egyik felét megsütjük a többit meg kockákra vágjuk. Shalotta hagymát némi olíva olajon üvegesítünk amihez hozzáadjuk a két féle szilvát. Krémesre össze főzzük, borssal és chilivel ízesítjük.

Személyes kedvenceim az 5. Debreczineren

Kezdjük egy édességgel, hiszen köztudott, hogy bármennyit is eszik az ember, a desszertnek mindig marad még egy kis hely az ember pocakjában. 😀 A mi kedvencünk a francia desszert vonalat követő Jardin Cukrászda Pisztácia, mangó, passió fantázia nevű süti költeménye volt. Kívülről is igazán meggyőző látványt nyújtott, de belülről is lefotóztam nektek, bár azt sajnos nem tudom átadni, hogy az ízek és textúrák is mennyire harmonikus egységet alkottak.

Pisztácia, mangó, passió sütemény Jardin cukrászda
francia desszert az 5. Debrecziner Fesztiválon

Hmm, mennyei volt, úgyhogy ezen felbuzdulva végig kóstoltuk a többi sütijüket is, nagyon rendben voltak, ötletes megjelenés, jó ízpárosítások, úgyhogy szerintem a 2021 elején nyitott cukrászdáról a jövőben biztosan hallani fogunk még.

Csokoládé, beregi szilva, hajdina
Csokoládé, beregi szilva, hajdina
Mangalica hájas mille feuille ribizlivel és dióval
Mangalica hájas mille feuille ribizlivel és dióval

Az Ikon a vidék egyik best of étterme, Thür Ádám séf vezetésével. Az idei rendezvény tematikájának megfelelően az Ikon is sok meglepetéssel készült. Mi a híres Debreceni Párosukat kóstoltuk, amelyet évek óta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által dedikált mangalica tenyésztő, a tetétleni Kövér Tanya készít el az étteremnek. Házi mustárral, létai tormával és friss kenyérrel, egyszerűen tökéletes!

Ikon debreni páros

A Végállomás Bistro & Wine egy regionális alapokon nyugvó Top100-as bisztró konyha a Bükk lábánál. A lillafüredi füstölt pisztrángos “bruschetta” ételük teljesen levett a lábamról. Padlizsánkrém, füstölt pisztráng, marinált zöldségek és “ördög haj” került rá. Az ördög haj chilis szálakat takar, amik ízével és vörösespiros színével kiválóan alkalmas az ételek utóízesítésére és dekorálására. Fő fogásukat is megkóstoltuk, ami hosszan sült mangalica lapocka, teriyakis tócsni, mangalica szalonnás káposzta, almalében karamellizált hagymával volt, csupa olyan alapanyagok és ízek, amik igazán közel állnak a szívemhez.

Lillafüredi füstölt pisztrángos "bruschetta" (padlizsánkrém, füstölt pisztráng, marinált zöldségek, "ördög haj"
Hosszan sült mangalicalapocka, teriyakis tócsnival, mangalica szalonnás káposztával
Hosszan sült mangalicalapocka, teriyakis tócsnival, mangalica szalonnás káposztával

Bízom benne, hogy jövőre, 2022 júniusában is ott lehetek az immár 6. Debrecziner Gourmet Fesztivál eseményén. Jó szívvel ajánlom nektek ezt a különleges, 3 napos gasztro programot, ha kedvelitek a gourmet ízeket és végig kóstolnátok a kiváló hazai éttermek ételkölteményeit.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *