Konyhai gépekből és elektromos eszközökből álló, nagy értékű adománycsomagot adott át a Lesaffre Magyarország Kft., a Budafoki élesztő gyártója a Vakok Állami Intézete (VÁI) tatai és pesti háza számára. A vállalat április közepe és május vége között tartotta az ehhez kapcsolódó, „Gazdálkodj okosan” kampányát, amely során a vásárlói gyűjthették az adománycsomaghoz szükséges támogatási összeget a VÁI számára. A kampányban végül több, mint háromezren küldték el az 5 darab, 50 grammos Budafoki élesztő megvásárlását igazoló AP kódot az eleszto.hu oldalon.

A nagy értékű eszközöket a Vakok Állami Intézetének tatai és pesti házának konyáiban használhatják majd a lakók

Kiemelkedő eredményt hozott a Lesaffre Magyarország Kft. és a Vakok Állami Intézetének együttműködése. A társaság április 18. és május 31. között tartotta „Gazdálkodj Okosan” karitatív kampányát, amely keretében a vevők az eleszto.hu oldalra tölthették fel az 5 darab, 50 grammos Budafoki élesztő megvásárlását igazoló AP kódjukat. A közel másfél hónapos időszak alatt több, mint háromezren regisztráltak és küldték be vásárlásaikról szóló adataikat. A kampányban résztvevők ezekkel a feltöltésekkel járultak hozzá ahhoz az adományösszeghez, amelyet végül konyhai eszközök beszerzésére fordítottak a VÁI számára.

Budafoki élesztő, Veres Pál, Nagy Ágnes
Budafoki élesztő, Veres Pál, Nagy Ágnes Fotó: Kortyis Dávid

„Igazán nagy öröm, hogy vásáróink ilyen nagy számban vettek részt a kampányban és járultak hozzá az adománygyűjtéshez. Egy látássérült, gyengénlátó számára egészen komoly kihívást jelenthet a konyhai munka, ezért is fontos számunkra, hogy modern eszközökkel támogathatjuk a Vakok Állami Intézetét” – mondta Nagy Etelka, a Lesaffre Magyarország Kft. marketing vezetője.  

A sütés szeretete mindenkié!

Az adományokat „Érezve láss!” címmel, újságíróknak is meghirdetett különleges érzékenyítő workshop keretei között adták át az intézet számára, amely révén kampányuk fő üzenetét – A sütés szeretete mindenkié! –  is hangsúlyozni szerették volna.   

Érezve láss workshop
Érezve láss workshop Fotó: Kortyis Dávid

„Új konyhai gépek mindig komoly mérföldkövet jelentenek az intézetnek. Ezek az eszközök ugyanis kitágíthatják a vakok és gyengénlátók lehetőségeit és egészen új sikerélményekkel gazdagodnak. Ezért volt nagyon fontos számunkra az együttműködés” – fejtették ki a VÁI szakemberei.

A vakok és gyengénlátók körében is kifejezetten népszerű a pék mesterség, az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakma

A tanulásra, a szakmai fogások elsajátítására látássérült szakiskolákban van lehetőség Magyarországon. Mindemellett az elemi rehabilitációs ellátás során is segítenek, a konyhában való, balesetmentes eligazodás szabályainak megtanulásában, s a teljes élet és a társadalmi integráció elérésében.

Egy látássérült, gyengénlátó számára egészen komoly kihívást jelenthet a konyhai munka
Fotó: Kortyis Dávid

Pogácsa sütés szemtakaróban

A workshopon az újságírók olyan élethelyzetben találták magukat, amely türelemre, figyelemre és tiszteletre tanít. Egy délelőttöt szemtakaróban, pogácsasütéssel tölthettek Veres Pál a Budafoki élesztő pékje mellett, aki szakértelmével igyekezett feltárni egy olyan egyszerűnek tűnő péksütemény titkait, mint a kapros-túrós pogácsa. Nagy Ágnes a Vakok Állami Intézete elemi rehabilitációs osztályának vezetője pedig útmutató instrukciókon keresztül igyekezett kinyitni egy másik világ kapuját az újságírók előtt, s segített eljutni ahhoz a felismeréshez, hogy a sötétben néha sokkal többet lehet látni.

A délutáni folytatásában a Budafoki élesztő pékje az elemi rehabilitációs ellátásban résztvevő látássérültekkel folytatta a sütést, beavatva őket a szakma rejtelmeibe.

Budafoki élesztő pogácsakészítés "vakon"
Fotó: Kortyis Dávid

További friss GASZTRO HÍREKÉRT kattints IDE.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *