Aki Márton-napon (november 11.) libát nem eszik, egész évben éhezik. – tartja a mondás. A sült libamell mellett a ludaskása is egy közkedvelt Márton-napi étel, amit nagymamám nem csak novemberben készített. A nálunk csak “fehér rizseshús” -ként emlegetett fogás a libanapok apropóján kívül is elkészíthető laktató és ízletes egytálétel. Kihagyhatatlan finomság, amit ha még nem kóstoltál érdemes legalább egyszer kipróbálnod.

Hozzávalók (~ 8 főre)

1 kg libaaprólék (zúza, szív, nyak, szárnytő)
2- 2 1/2 l víz (aprólék főzéséhez)
4 db nagyobb sárgarépa (karikára vágva)
4 db fehérrépa (karikára vágva)
1/4 zeller gumó
1 db babérlevél
10 szem egész feketebors
1 közepes fej vöröshagyma (egyben, nem kell megpucolni)
1 gerezd fokhagyma
1 ek. kacsa vagy libazsír (a rizs pirításához)
600 g rizs 
1 kis csokor friss petrezselyemzöld  

klasszikus ludaskása recept libanapok Máron- napi étel

Így készül a ludaskása

  • A libaaprólékot megtisztítjuk, a zúza keményebb lemezeit és hártyáit levágjuk, utána felkockázzuk. A zúzát hamarabb tesszük fel hideg vízben főni. Megvárjuk, míg felforr, aztán többször leszedjük a habját, és lassú tűzön puhára főzzük.
  • Ezután tesszük fel főni a többi libaaprólékot, a megpucolt karikára vágott zöldségekkel. Az egybe hagymát, petrezselymet, fokhagymát, babérlevelet és az egész bors szemeket érdemes egy nagyobb teatojásba tenni.
  • Ha a zöldségek is megpuhultak, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük. A nagyobb húsokat lefejtjük a csontokról, és kis darabokra vágjuk.
  • A hideg vízzel kétszer átöblített rizst a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon félpuhára főzzük, majd óvatosan hozzákeverjük a libaaprólékot és a feldarabolt libahúst, valamint a zöldségeket. Max. egyszer keverjük meg, mert különben a főtt hús szétmállik.
  • Lefedve, óvatosan rázva (nem keverve 😀 ) készre pároljuk, petrezselyemmel és őrölt borssal fűszerezzük. Jó étvágyat hozzá! 

Tipp: Gyorsfőzőben 10 p alatt megpuhul a zúza. Utána tesszük hozzá a többi aprólékot, fontos ezután is még egyszer felforralni, majd leszedni a tetejéről a húshabot. Ezután kerülhetnek bele a zöldségek, amivel 15 perc alatt készre főzzük.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *