Kislányként sok időt töltöttem a nagyik konyhájában. Az egyik legnagyobb misztikum számomra a házi lekvárfőzés volt. Úgy maradt meg az emlékeimben, hogy órákig, sőt napokig tartó procedúra, előkészületekkel, szorgos, több órás fárasztó munkával. Így aztán felnőve mindig tartottam kicsit a házi lekvárkészítéstől. Talán az eperlekvár volt az első, amivel megpróbálkoztam. Pedig nem is olyan bonyolult, mint gondoltam, de azért rá kell szánni az időt. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a szilvalekvár, és a baracklekvár készítése azért macerásabb. Az üvegekbe zárt végeredményt viszont olyan jó elővenni télen, feltéve, ha kitart addig.

egyszerű eperlekvár

Eperlekvár készítéséhez hazai epret válasszunk, akkor lesz igazán ízes, zamatos! 10 hasznos tipp, amit érdemes elolvasnod, mielőtt ellátogatsz egy Eper szedd magad földre.

Hozzávalók

5 kg eper

1 kg kristálycukor

4 tasak dzsemfix 4:1 (20 gr) cukortakarékos!

3-5 tasak vaníliás cukor (ízlés szerint)

1-2 mk. nátrium-benzoát (opcionális)

Amire még szükséged lesz: lekvártöltő tölcsér

eperlekvár készítése

Szereted az epret? Próbáld ki a Retro eperszörp és az Epres tiramisu sütés nélkül receptjeimet is!

házi eperlekvár főzése

Így készül a klasszikus házi eperlekvár

  • A lekvár elkészítéséhez a megtisztított epret alaposan megmossuk, a nagyobb szemeket szükség szerint feldaraboljuk, majd egy botmixer segítségével az egészet pépesítjük. Dzsem készítéséhez a megtisztított, kimért gyümölcs felét kisebb darabokra vágjuk, majd a másik felét pépesítjük.
  • Az így előkészített gyümölcsöt egy nagy főzőedénybe öntjük. A dzsemfixet a kimért cukorral elkeverjük, és az eperhez adjuk, majd állandó keverés közben felforraljuk. Forralás után folyamatos keverés mellett további 5-8 percet forrni hagyjuk. Ha szükséges a forrás után keletkezett habot szedjük le a tetejéről, de rajta is hagyható.
  • Az elkészült lekvárunkat húzzuk le a tűzről és a lekvártöltő tölcsér segítségével merjük át alaposan megtisztított, elmosott kisebb méretű befőttes üvegekbe. Vigyázzunk vele, mert ilyenkor még a lekvár nagyon forró! Töltsük az üveg pereméig (majd hintsünk rá egy kis csipetnyit a nátrium-benzoátból), majd egy tiszta és száraz fedéllel jól zárjuk le és állítsuk fejre az üvegeket legalább 5 percre. Ezek után már nem szükséges dunsztolni!
  • Hűvös, fénytől védett helyen, bontatlanul sokáig, akár évekig is eláll. A felbontott lekvárt hűtőszekrénybe tároljuk, mindig tiszta kanállal nyúljunk csak bele, hogy nehogy bepenészedjen.

Jó étvágyat hozzá!

házi eperlekvár

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *