Hosszú idő után elhagytam az országot. Szűk három napban lehetőségem nyílt rá, hogy felfedezzem Alsó-Ausztria turisztikai csodáit. Tarka őszi tájak, gasztro élmények, remek pincészetek és borok. Képes élménybeszámolómból te is ihletet meríthetsz, hogy hova érdemes ellátogatnod, hol érdemes enned, bort kóstolnod és mit érdemes megnézned, ha a környékre tervezel utazást.

A képes élménybeszámoló első részében a Kamptal borvidéken található remek borászatokról, helyi éttermekről és a bortúra útvonalon tett kirándulásunkról olvashatsz.

Domäne Wachau

Wachau világszerte híres borvidék kiváló borokkal és borászatokkal. Ausztria egyik legbájosabb, kulturálisan és történelmileg legrégebbi tája. A régiót az ENSZ 2000-ben a világörökség részévé nyilvánította. Bármerre is néz az ember szőlőültetvények rendezett sorai láthatók a meredek teraszokon. A dűlők tetejére felsétálva pedig mesés kilátás nyílik a Duna kanyarulatait körbe ölelő dombokra. A tájra jellemző természetes kőfalakat kézzel építették, és ezek teszik lehetővé a szőlőültetvények termesztését a meredek és napfényes lejtőkön.

A Domäne Wachau-t Ausztria legjobb borászatai között tartják számon, de a világ legjobb szőlőültetvényei közé is bekerült. Ez garancia arra, hogy remek borturisztikai élményben lesz része annak, aki ide ellátogat. Kedves kísérőnkkel a túra elején felsétáltunk a borászat felett lévő egyik domboldalra, így megtapasztalhattuk, hogy a meredek és köves ösvényeken milyen fáradságos is lehet nap, mint nap kézi munkával gondozni a tőkéket és szüretelni a szőlőt.

Ezután a pincelátogatás következett, majd a borkóstoló, amely azért volt különleges, mert egyszerre két tételt kóstoltunk és az adott bor párból mindenki kiválaszthatta a neki jobban tetszőt. A kóstoló után természetesen a széles kínálattal rendelkező elegáns boltban a kedvenc borok meg is vásárolhatók.

Dürnstein, Schmidl pékség

Alsó-ausztriai utunk során felfigyeltem rá, hogy több étteremben, szállodában és egyes borászatoknál is kínálnak egy olyan különlegesen finom zsemlét, amelynek egy jellegzetes S betű látható az alján. A fantasztikusan roppanós, tömör és igen egyedi wachaui zsemle a Dürnsteinben található hangulatos pékségben készül, ahol több száz ilyen zsemlét és hasonlóan magas minőségű sós és édes péksüteményt készítenek nap, mint nap. Dürnstein, ami a második legkisebb város Ausztriában méltán lehet büszke a környék béliek és a turisták körében is népszerű, 1780 óta működő tradicionális pékségére. A pékség melletti kávézóban megpihenhetünk egy friss péksütemény, egy illatos kávé, vagy egy pohár ízletes sárgabarack nektár mellett. Mindenképpen tegyünk egy sétát az apró kis város hangulatos fő utcáján, amelynek végén csodálatos kilátás nyílik a Duna partra és a környező dombokra, hegyekre.

Weingut Jamek borászat

A Jamek családnak már a 4. generációja foglalkozik szőlőtermesztéssel Wachau csodálatos teraszos szőlőültetvényein. Josef Jameket a szőlőtermesztés doyenjének tartják Wachauban. A száraz wachaui borok ma már annyira természetes karakteréhez számos döntő impulzus köthető a nevéhez. A Jamek pincészet 1912 óta áll fenn, ekkor vásárolták meg ugyanis az első szőlőültetvényüket. Az első osztályú, a Vinea Wachau Nobilis Districtus területvédelmi egyesület stílusneveivel és védett védjegyeivel ellátott borokaik közül kóstoltunk néhányat. Mindig a legmagasabb minőségre törekszenek, a borospincékben az erjedés befejezése után a borokat hagyományosan nagy fahordókban érlelik. Ez adja a boraik elegáns és harmonikus jellegét.

Nikolaihof Wachau

Közel 2000 éves múltjával a Nikolaihof Wachau Ausztria legrégebbi pincészete. Az egyik első nemzetközi pincészet, amely biodinamikus irányelvek szerint kezdte meg működését. A Saahs család 1894 óta birtokolja a birtokot. 22 hektáron termesztenek szőlőt a szigorú Demeter irányelvek szerint. A szőlőkben nem használnak semmilyen vegyszert, vagy mesterséges anyagot, így mellőzik a gyomirtó szereket, műtrágyákat, szintetikus permeteket is. A boraik saját élesztőjükön erjednek, és a történelmi római borospincében nagy, régi tölgyfahordókban tárolják akár 20 évig is. Organikus minősítésű borozójukban egy bőséges vacsora mellett kóstoltunk néhányat különleges boraik közül.

Ottjártunkkor a mindig mosolygós és pozitív kisugárzású Christine Saahs vezetett minket körbe a pincében és mesélt a borászatuk impozáns múltjáról és jelenéről. Ő egyébként szakácskönyveket is ír, legutóbb a Kínában tartott 25. „Gourmand World Cookbook Awards” ünnepségen ért el első helyezést a “Főzés a természet erejével – Hogyan kerül a szerelem a serpenyőbe” című könyvével.

Göttweig Apátság

A bencés szerzetesek több mint 900 éve imádkoznak és dolgoznak a göttweigi dombtetőn lévő apátságban. 2000 óta pedig a Göttweig -i apátság az UNESCO kulturális világörökség része lett. A kolostor templom imahelyként az apátság építészeti központja is, amely több mint 900 éve a környék szellemi és kulturális szíve. 1718-ban egy tűzvész pusztítását követően barokk stílusban építették újjá. A császári lakrészben található monumentális lépcső, a gyönyörű Császár-lépcsője mennyezeti freskójával Európa leglenyűgözőbb és legszebb barokk lépcsőházaként tartják számon.

Bármikor szívesen újra átélném azt az élményt, amikor a göttweigi Apátság éttermének teraszán a tenyeremnél kétszer nagyobb, isteni finom rántott husit falatoztam a csodálatos panorámában gyönyörködve. A sárgabarackos gombócuk mellett sem tudok elmenni szó nélkül, mennyei volt.

Steigenberger Hotel

Szállásunk egy éjszakára Krems óvárosára, a Duna -völgyére néző, a környező szőlőültetvények között elhelyezkedő Steigenberger Hotel and Spa Krems volt. A modern stílusú szállodában a teljes kikapcsolódást a wellness részleg biztosítja, ahol a kristálytiszta medence, kültéri jakuzzi, szauna, ízlésesen berendezett pihenő terek, kényelmes nyugágyak és fotelek állnak a vendégek rendelkezésére. A szobám egy átlag szállodai szobához képest tágas és modern volt, külön fürdőszoba, illemhelység, nappali és terasz is járt hozzá. A reggeli széles választékából pedig bárki találhat kedvére valót.

Köszönöm a meghívást erre a remek utazásra PR in Hungary, Alsó-Ausztria Turisztikai Központ ! Felejthetetlen élmény volt.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *