Hosszú idő után elhagytam az országot. Szűk három napban lehetőségem nyílt rá, hogy felfedezzem Alsó-Ausztria turisztikai csodáit. Tarka őszi tájak, gasztro élmények, remek pincészetek és borok. Képes élménybeszámolómból te is ihletet meríthetsz, hogy hova érdemes ellátogatnod, hol érdemes enned, bort kóstolnod és mit érdemes megnézned, ha a környékre tervezel utazást.

A Kamptal borvidék

Ha természetközeli és aktív kikapcsolódásra vágysz, gasztronómiai élményekkel fűszerezve, akkor látogass el Alsó-Ausztriába, ami mindössze 3 órányi autóútra található Budapesttől. Így egy rövid utazás után akár már most hétvégén sétálhatsz, túrázhatsz a mesés Kamptal borvidék dűlőin. A Duna völgyét, a helyi borászatokat kerékpárral is felfedezheted, így nyugodtan tudsz bort is kóstolni. A képek a bortúra útvonalon tett kirándulásunk alkalmával készültek, az egyik dűlő tetejére egy remek borkóstolót is szerveztek nekünk, ahol két helyi borászat tételeiből kaphattunk egy kis ízelítőt. A borvidéken leginkább népszerű a tipikus fűszeres zöld veltelini és az elegáns-gyümölcsös rizlingek.

A képeken is látszik, de élőben még szebb az ősz színeire váltó táj. A dűlők tetejéről csodálatos a kilátás. A szőlő tőkék roskadoznak az érett fürtöktől, a levegő olyan friss és tiszta, hogy szinte harapni lehet.

Kamptal borvidékének névadója a Kamp folyó, fővárosa pedig Ausztria legnagyobb borvárosa, Langenlois.

Vineyard étterem

Szállásnak is csodálatos, de ha megéheznénk ebédelhetünk, vagy éppen vacsorázhatunk is a lenyűgöző Loisium Wine & Spa Hotels Vineyard étteremében, ami nem csak a szálló vendégek számára látogatható. Az Alsó -Ausztriai Kamptal borvidéken található dizájnhotel egyedi építészete modern hangulattal egészíti ki a környező dombos tájat. Minden kóstolt fogás remek példa arra, hogy hogyan lehet klasszikus ételeket kreatívan és igényesen tálalni. Szezonális és elsősorban a régió alapanyagait, helyi finomságokat ízletesen elkészíteni.

LOISIUM WeinWelt

Az impozáns, kocka alakú épület a környék egyik fő nevezetessége. A LOISIUM WeinWelt belülről is egyedi élményt nyújt és nem csak a bor szerelmeseinek. Több tucatnyi borászatnál jártam már, de a közel 900 éves Steininger borospince egészen különleges volt, sok interaktív elemmel színesítve. A kb. 1,5 órás felfedező körút során a föld felett és alatt sétálva sok különböző állomás várt ránk. Érdekes volt ahogyan a múlt és a hagyományok keverednek a jelen kor modern vívmányaival. A túra után a vinotékában pedig lehetőség nyílik megkóstolni Alsó- Ausztria legjobb borait és válogatni a széles regionális termék kínálat közül.

Vierzigerhof Hotel

Mi egy éjszakát a Vierzigerhof Hotelben töltöttünk, ahol a szobám elegánsan és ízlésesen volt berendezve, tágasak a terek, a fürdőszoba is, az ágy nagyon kényelmes volt a reggeli pedig ilyen csodálatos:

Nastl Heuriger

Borkóstoló és a helyi finomságokból összeállított ízletes és kiadós hidegtál vacsora a Nastl Heurigerben. Heurigenbesuch, azaz egy helyi, otthonos légkörű borozó ez, ami a bortúra útvonalán található. Sültek, kencék, friss pékárú és a mennyei sült ‘zsír’. Ez szállóigévé is vált a túránk során, hiszen mindenki odavolt érte. Ha regionális specialitásokat kóstolnál finom borok társaságában, akkor ez a te helyed. A nyitvatartásukról érdemes előzetesen tájékozódni, mivel nem tartanak nyitva egész évben.

Schloss Gobelsburg

A Langenloistól nem messze található Schloss Gobelsburg a Kamptal régió legrégebbi pincészete, története egészen a 12. századig nyúlik vissza. A borkóstolóval egybekötött pincelátogatásunk során Michael Moosbrugger (a pincészetet 1996 óta Eva & Michael Moosbrugger irányítja) részletesen mesélt a nagy múltú borászatról, az egyes szőlő fajtákról, a dűlők jellegzetességeiről, a talaj összetételéről, és a pincészet kiváló borairól. Látogatásunk során sok hasznos információval lettünk gazdagabbak. És itt jegyezném meg, hogy bárhol jártunk, mindenhol tökéletesen beszéltek angolul, szóval aki netalán nem beszél németül, az se keseredjen el.

Hamarosan felkerül a blogra az Alsó-ausztriai képes élménybeszámolóm 2. része, amiben további érdekes helyeket mutatok majd nektek.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *