Egy finom habos forrócsokihoz, vagy csak úgy magában elmajszolva is isteni, kellemes tejeskávé íze van. A pillecukor igazi cukorsokk, de néha szerintem belefér, főleg az ünnepek előtti hajtásban. Egy jól záródó befőttes üvegbe csomagolva kávéimádóknak remek gasztro ajándék lehet.

Hozzávalók

150 g barna nádcukor
80 ml kávé
1 ek. méz
8 g por zselatin

Burkoláshoz: 3 ek. porcukor, 1 ek. étkezési keményítő

Szükséged lesz még: 1-2 ek. étolaj, sütőpapír, szilikon ecset, ünnepi kicsi muffin forma
Ez a mennyiség egy 15 db-os ünnepi szilikon kicsi muffin formához elég.

Ünnepi recepteket keresel? Ide kattintva meg tudod nézni a blogon található összes ünnepi receptemet.

Kávés ízű pillecukor ünnepi forma

Így készül a kávés pillecukor

  • Első lépésként készítsük el a kávét (használjunk ünnepi, ízesített kávét, például Cafissimo limitált ünnepi ízesítésű kávékapszulát)
  • Ezután a pontosan kimért por zselatint egy kerek aljú, közepes méretű edényben keverjük alaposan el a már kihűlt kávé felével (40 ml)
  • A cukrot a kávé másik felével (40 ml) és a mézzel forraljuk fel és közepes tűzön, főzzük pár percig.
  • Az elkészült szirupot vegyük le a tűzről, és pár evőkanálnyit kézi mixer segítségével keverjünk el a zselatinnal. Ezután adjuk hozzá a többi szirupot és alacsony fokozaton keverjük 5-7 percig. Akkor lesz jó a pillecukor alapjául szolgáló masszánk, ha már kezd kivilágosodni és nyúlós állagúvá válik. A végén 1-2 percig keverjük át a mixer maximális fokozatán.
  • Ha elkészült a sűrű, ragadós masszánk, kenjük ki vékonyan olajjal a muffin formánkat és kanalazzuk óvatosan bele. Ez egy kicsit pepecselős folyamat, de megéri. 🙂 A tetejét úgy tudjuk elegyengetni, ha az egyik ujjunkat picit beolajozzuk és azzal simítjuk, lapogatjuk el.
  • Fedjük le olajjal lekent sütőpapírral majd tegyük hűtőbe min. 3 órára, amíg teljesen meg nem dermed.

Tipp: ha nem szeretnénk a muffin formával bajlódni, akkor egy olajozott sütőpapírral burkolt dobozba egybe is beleönthetjük a masszánkat. (a tetejére is tegyünk olajos sütőpapírt) Ez esetben dermedés után késsel, vagy kisebb kiszúró formával tudjuk a kívánt méretre vágni.

  • Egy kisebb edényben keverjük össze a porcukrot a keményítővel. Óvatosan nyomjuk ki a hűtőből kivett formából a pillecukrokat és egyesével hempergessük bele. Jól záródó edénybe tároljuk.

Kellemes Ünnepeket, jó készülődést, sütés-főzést kívánok Nektek!

A BEJEGYZÉS A TCHIBO MAGYARORSZÁG TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *