Nagymamám nagyon sokszor készített nekünk kakaós piskótát. Ketté vágta, édes házi baracklekvárral töltötte meg és kevés porcukrot hintett rá. Főleg vasárnaponként készült ez a desszert, a család nagy örömére. A hagyományt pedig én örökítem tovább. Egyszerű, de annál finomabb sütemény a klasszikus ízek kedvelőinek. Nem nehéz elkészíteni, úgyhogy kezdők is bátran nekiállhatnak.
Hozzávalók
5 db tojás
180 g búzafehér liszt
250 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
3 ek. keserű kakaópor
8 ek. forró víz
csipet só
fél üveg, kb. 250 g sárgabarack lekvár
Így készül a kakaós piskóta
- Kettéválasztjuk a tojásokat és a tojás fehérjét a csipet sóval elkezdjük felverni, majd az apránként hozzáadott 50 g cukorral kemény habbá verjük.
- A lisztet elkeverjük a kakaó porral és a sütőporral
- A tojások sárgáját kihabosítjuk a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzászitáljuk a lisztes keveréket, és fokozatosan keverve beledolgozzuk a 8 ek. forró vizet.
- Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Addig keverjük, amíg homogén, lágy tésztát nem kapunk.
- Közepes méretű négyzet alakú, sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 20*30 cm-es) egyenletesen elsimítjuk a tésztát és 170 °C fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is biztosan megsült-e. Ha kész, vegyük ki a sütőből borítsuk rácsra, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
- Amikor kihűlt, vízszintesen vágjuk ketté és az alsó lapot kenjük meg baracklekvárral. Illesszük össze a piskótákat, szeleteljük tetszőlegesen, tálalás előtt pedig hintsük meg porcukorral.
Jó étvágyat hozzá!
Ha szereted a klasszikus süteményeket, próbáld ki az Omlós linzer tészta receptemet is!