Nagymamám nagyon sokszor készített nekünk kakaós piskótát. Ketté vágta, édes házi baracklekvárral töltötte meg és kevés porcukrot hintett rá. Főleg vasárnaponként készült ez a desszert, a család nagy örömére. A hagyományt pedig én örökítem tovább. Egyszerű, de annál finomabb sütemény a klasszikus ízek kedvelőinek. Nem nehéz elkészíteni, úgyhogy kezdők is bátran nekiállhatnak.

Hozzávalók

5 db tojás

180 g búzafehér liszt

250 g cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 tasak sütőpor

3 ek. keserű kakaópor

8 ek. forró víz

csipet só

fél üveg, kb. 250 g sárgabarack lekvár

kakaós piskóta lekvárral töltve


Így készül a kakaós piskóta

  • Kettéválasztjuk a tojásokat és a tojás fehérjét a csipet sóval elkezdjük felverni, majd az apránként hozzáadott 50 g cukorral kemény habbá verjük.
  • A lisztet elkeverjük a kakaó porral és a sütőporral
  • A tojások sárgáját kihabosítjuk a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzászitáljuk a lisztes keveréket, és fokozatosan keverve beledolgozzuk a 8 ek. forró vizet.
  • Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Addig keverjük, amíg homogén, lágy tésztát nem kapunk.
  • Közepes méretű négyzet alakú, sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 20*30 cm-es) egyenletesen elsimítjuk a tésztát és 170 °C fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is biztosan megsült-e. Ha kész, vegyük ki a sütőből borítsuk rácsra, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
  • Amikor kihűlt, vízszintesen vágjuk ketté és az alsó lapot kenjük meg baracklekvárral. Illesszük össze a piskótákat, szeleteljük tetszőlegesen, tálalás előtt pedig hintsük meg porcukorral.

Jó étvágyat hozzá!

Ha szereted a klasszikus süteményeket, próbáld ki az Omlós linzer tészta receptemet is!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ne maradj le a legújabb gasztro hírekről, receptekről!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *