Ha szereted a májkrémet tégy egy próbát és készítsd el otthon. A házi májkrém 100% májból készül (ebben a receptben csirkemájból), és a néhány természetes összetevőn kívül semmi plusz ízfokozó, semmi tartósítószer nem kerül bele. Kis csatos üvegbe téve akár gasztro ajándékba is adhatod. Kenyérre kenve ízletes reggeli, vagy vacsora, de akár vendégvárónak is kínálható.

Májkrém recept házilag gastrotherapy

Hozzávalók (~ 3 kis üveghez )

500 g csirkemáj

1 közepes fej vöröshagyma

4-5 ek. kacsazsír

2 kk. szárított majoranna

1-2 ek. mustár

só, bors ízlés szerint

~ 5 ek. kacsazsír az üvegekbe adagolt májrém tetejére

Tipp: Szárnyas májhoz, szárnyas zsírt használjunk!

További májas recepteket keresel? Próbáld ki a Csirkemájjal töltött gomba , vagy a Lecsós csirkemáj receptjeimet is!

hazi majkrem recept csirkemajkrem

A máj az egyik legmegosztóbb belsőség, havi 2-3 alkalommal történő fogyasztása azonban jótékony hatású, így érdemes beépíteni étrendünkbe. A- és D-vitaminban, rézben, cinkben, mangánban és szelénben gazdag. Magas vastartalma (az egyik legmagasabb vastartalmú állati eredetű vasforrás) miatt vérszegénység esetén is pozitív hatású. Mivel a máj méregtelenítő szerv, ezért ha tehetjük, biztonságos körülmények között tartott, lehetőleg fiatal állat máját vásároljuk, amiben nem tudtak felszaporodni a különböző toxinok.

Így készül a házi májkrém

  • A friss csirkemájból kivágjuk a nagyobb ereket, megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk.
  • A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
  • Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a zsírt és közepes lángon megdinszteljük rajta a hagymát.
  • Hozzáadjuk a májat és nagyjából 15-20 percig pirítjuk, amíg teljesen ki nem fehéredik.
  • Szórjuk meg a szárított majorannával és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tipp: A máj ‘szereti’ a borsot, így ha Te is, akkor bátran borsozd meg jobban.
  • Tegyük félre és hagyjuk kicsit hűlni. Majd szedjük át egy magasabb falú edénybe, adjuk hozzá a mustárt és botmixer segítségével pépesítsük. Kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsük még a fűszerekkel, illetve a krémességét itt tudjuk beállítani. Ha lágyabb állagot szeretnénk, adjunk hozzá olvasztott kacsazsírt.
  • Szedjük teljesen tiszta üvegcsékbe és a tetején egyenletesen oszlassuk el az olvasztott kacsazsírt.
  • Hűvös helyen hagyjuk hűlni, dermedni. Majd zárjuk le az üvegeket és fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben.

Jó étvágyat hozzá!

otthon készült majpastetom
tavaszi receptek e-könyv receptekkel, alapanyagjegyzékkel és menü tervezővel

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *