Nemrég egy remek gasztro esemény keretében a borecetek és balzsamecetek csodálatos világával ismerkedhettem meg a Formanek Vineg’Art jóvoltából. Az ecetek kóstolását követően pedig spanyol finomságokat készítettünk az ecetkülönlegességeik felhasználásával.

Ecet kóstolási útmutató
így kóstolj eceteket
Topáz almaecet
Ecetek kóstolása

Érdemes tisztában lenni vele, mikor mit is fogyasztunk

A Formanek Vineg’Art eceteket több mint 10 éve gyártják Tokaj-Hegyalján. Céljuk, hogy minél több konyhában cseréljék le a zöld flakonos ipari ecetet természetes ecetekre, és hogy az ecet újra fűszer legyen Magyarországon is!

Az európai országok többségében megkülönböztetik a természetes eceteket az ipari ecetektől. A háziasszonyok az előbbit főzéshez, salátákhoz, ételek savanyításához és ízesítéséhez használják, míg az utóbbit leginkább tisztításra, fertőtlenítésre.

Legnagyobb borecetgyártók és egyben ecetfelhasználók a spanyolok, évente 115 millió litert állítanak elő. Ezt követik az olaszok 98 millió literrel, majd a görögök 28 millió literrel a 3. helyen állnak. Legnagyobb megdöbbenésünkre még Romániában is 10 millió liter borecetet gyártanak évente, ugyanez a szám Magyarországon a nullához közelít.

Ebből következik, hogy míg a szomszédos országok lakossága is előnyben részesíti a természetes eceteket, addig hazánkban automatikusan tesszük a kosarunkba jobb esetben a szeszecetet, rosszabb esetben a szintetikus kőolajszármazékot. Sajnos mi, magyarok az ecetsavat és az ecetet többnyire egy kalap alá vesszük, pedig érdemes tisztában lenni vele, mikor mit is fogyasztunk.

Eper-citromfű balzsamecet
készülnek a spanyol ételek

Az ecetek az alapanyagtól és gyártástól függően 3 nagy csoportra oszthatóak:

1. ipari ecetsav, ami kőolajipari származék,

2. ipari szeszecet („ételecet”), ami ipari szeszből fermentált,

3. gyümölcsecetek, amik gyümölcsök fermentálásával készülnek, tartalmazva az alapanyag gyümölcsök beltartalmát. Ide tartoznak az almaecetek, borecetek, balzsamecetek és egyéb ecetkülönlegességek, melyek az erjedést követően jó esetben kapnak egy több hónapos, vagy akár több éves érlelést is.

A természetes ecetek egy új világot nyithatnak meg számunkra a konyhában

Számtalan felhasználási lehetőségük van, izgalmas és komplex ízvilágukkal egyik étel sem marad unalmas. Nemcsak változatos saláták készíthetőek általuk, de a levesek és főzelékek íze is sokkal kerekebb egy oda passzoló ecettől, gondoljunk csak egy jó ragulevesre, bablevesre, csorbára, lencsefőzelékre, tök vagy akár krumplifőzelékre! Ezentúl az eceteket bátran használhatjuk húspácként, például, ha el akarjuk kerülni, hogy a csirkemell kiszáradjon sütés, grillezés közben, pácoljuk be pár órára ecet-olaj együttesbe. Amire pedig végképp kevesen gondolnának, hogy egy finom gyümölcsös balzsamecettel hogyan lehet megbolondítani egy édes csokoládékrémet, gyümölcsös öntetet, joghurtot, túrókrémet és más desszerteket.

az ecetek a spanyol ételekhez is jól passzolnak
spanyol ételek
spanyol előétel, ecettel ízesítve

A Borganika főzőstúdióban tartott workshop megmutatta az ecetek színes világát, mely során kipróbálhattuk a Formanek Vineg’Art eceteket, hogyan viselkednek egy spanyol menüsorban.

Ízletes spanyol menü készült ecetkülönlegességekkel
churros csokiszósszal
Tőzegáfonya-ibolya balzsamecet

Miért pont spanyol ételek?

Márciusban került megrendezésre Spanyolországban a Vinavin elnevezésű, világszínvonalú ecet verseny, melyen a Formanek Vineg’Art ecetek is megmérettették magukat, a francia, német, spanyol, olasz vagy akár argentin ecetek között. A magyar ecetek vakteszten bizonyítottak a spanyol zsűri előtt, olyannyira, hogy 4 termék is díjazott lett! A díjátadó gálára június 30.-án fog sor kerülni.

Így ismerhettük meg a díjazott eceteket a spanyol gasztronómián keresztül. Meghívott vendég volt Czinege Tamás, aki nyitott szívvel és elképesztő energiával feszegeti a gasztronómia határait, értékelve a savakat és a merészebb, komplex ízeket. Az esemény házigazdája Pancsovay Zita, a Borganika tulajdonosa, aki a legnagyobb szeretettel mutatta és készítette el velünk a spanyol ételeket. Zita és a Borganika ismerős lehet azok számára, akik részt vettek az általam szervezett Őszi Gasztroblogger Fesztiválon.

Pancsovai Zita (Borganika) Miskey Melinda (Gastrotherapy)
Képiró Anita, Formanek Ferenc és Czinege Tamás

Az eceteket bemutatta Képiró Anita és Formanek Ferenc, a Formanek Vineg’Art tulajdonosai, akik meséltek az ecetekről, azok felhasználásáról és kóstolási módszertanáról. A következő főző workshop júliusban kerül megrendezésre, amelyről bővebb információt IDE KATTINTVA találhatsz.

Ezeket a spanyol finomságokat készítettünk el az ecetkülönlegességek felhasználásával:

  • Előétel: Sült paprika saláta Aszú balzsamecettel, és Pan con tomate Topáz almaecettel.
  • Leves: Salmorejo cordobés (Andalúz gazpacho) Eper-citromfű balzsamecettel
  • Főétel: Paella csirkével Csipkebogyó balzsamecettel
  • Desszert: Churros Tőzegáfonya-ibolya balzsamecetes csokikrémmel
spanyol ételfőző workshopon
A kész menüsor

Különleges ízek, finom ételek, remek emberek, tökéletes hangulat! Köszönöm a meghívást!

További gasztro érdekességekről IDE kattintva olvashatsz.

Balzsamecet is került ebbe a remek spanyol ételbe

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *