A gomba egy igazi szuperfood, amelynek megszámlálhatatlan jótékony hatása mellett további nagy előnye, hogy a friss termesztett gomba egész évben megtalálható a boltok polcain. A kánikulában valahogy mégis sokan mellőzik a gombát, mert félnek attól, hogy hamar megromlik. Utánajártam, hogy mire kell figyelni, hogyan érdemes tárolni, hogy a gombát nyáron is biztonsággal fogyaszthassuk és, hogy egész évben rendszeresen ott legyen a tányérjainkon.

Erre figyelj, ha gombát vásárolsz

Már a zöldséges pultnál érdemes résen lenni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotú, mennyire friss gombát viszünk haza a boltból. Szerencsére nem kell gombaszakértőnek lennünk, hiszen már egy egyszerű küllemi vizsgálat alapján eldönthető, hogy a gomba friss-e még.

Lédig, tehát nem előre kiporciózott és csomagolt gomba esetében vizsgáljuk meg, hogy ép-e a gomba kalapja, felülete. Ne legyen barnásan elszíneződött, foltos, nyálkás hatású, fonnyadt. Ha ezek közül bármelyiket is tapasztaljuk, akkor a gomba már régebben szedett és nem olyan friss, mellőzzük inkább a megvételét. Az a gomba a legfrissebb, ami még zárt kalapú, nincs megpattanva alul a kalapja, nem látszódnak a spóratartó lemezek. Ez alól kivétel például a portobello, amelynek pont az az egyik sajátossága, hogy nagyméretű és szépen ki van nyílva a kalapja.

Portobello gomba
Fotó: ChefGomba

Csomagolt, tálcás gomba esetében pedig ügyeljünk rá, hogy sértetlen legyen a csomagolás és ellenőrizzük a dobozon vagy tálcán feltüntetett dátumot is.

A gombát a nyári hőségben nem tanácsos hosszan utaztatni. Amíg hazaérünk a boltból, tartsuk árnyékos helyen, tegyük az autó leghűvösebb részébe vagy hűtőtáskába, ha 1 óránál tovább utaztatjuk.

termesztett csiperkegomba
Fotó: Christine Siracusa, Unsplash

Gomba tárolása otthon

Ha lédig gombát vásároltunk, hazaérve tegyük át egy papírzacskóba, hogy szellőzni tudjon. Ha tálcás, előre csomagolt gombát vettünk, akkor a felhasználásig ne bontsuk meg, mert a csomagoláshoz használt speciális fólia segít a gomba frissességének megőrzésében.

A gombát felhasználásig mindig tegyük hűtőszekrénybe. A legideálisabb számára a 2-4 fok közötti hőmérséklet és, ha a hűtő zöldséges rekeszében tároljuk felhasználásig.

Vagy még aznap, de pár napon belül érdemes feldolgoznunk, a csomagolási dátumtól számított 5 nap elteltével fogyasszuk el. Ez a ChefGomba termékeinél rajta van a címkén vagy a csomagolás dátuma vagy a minőségét megőrzi dátum)

laskagomba
csiperkegomba
gomba tárolása otthon
gomba tárolása otthon
Fotók: ChefGomba

Gombás receptekért KATTINTS IDE!

Gomba fagyasztása otthon

A fagyasztott gomba legfeljebb egy évig áll el a fagyasztóban, azonban másképpen kell lefagyasztani a különböző gombaféléket. A magas nedvesség tartalmú gombák jobb alapanyagok, ilyenek az erdei gombák vagy a maitake. A termesztett gombafélék nagy részét lefagyaszthatjuk nyersen vagy főzve is.

A friss gomba esetében, minél frissebb a fagyasztás időpontjában, annál jobb. Folyó víz alatt öblítsük le a gombát, majd papírtörlővel szárítsuk meg. Ne áztassuk! Vágjuk apró szeletekre, attól függően, hogy miként akarjuk majd felhasználni őket.

Ha nyersen akarjuk eltenni, akkor tegyük a szeleteket egy sütőpapírral letakart sütőlapra úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást. Fagyasszuk így két órán keresztül. Ezután tegyük a gombát lazán egy fagyasztózsákba és egy éven belül használjuk fel.

Sok gombafélének jobb, ha fagyasztás előtt hőkezeljük. A gombaszeleteket pároljuk meg zsiradékon közepes-alacsony lángon. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy fagyasztózsákba és vízszintesen tegyük a fagyasztóba és szintén egy éven belül használjuk el.

ChefGomba
Fotó: ChefGomba

Forrás: https://chefgomba.hu/tudtad-e/

Általános szabályként elmondható, hogy bár a gomba a fentebb leírtak alapján fagyasztható, de a frissen feldolgozott és elfogyasztott gomba a legjobb, amely egész évben elérhető, ezért felesleges a fagyasztásával bajlódni.

Gombás ételek tárolása

A gomba felhasználásával készült ételeket lehetőleg még a készítés napján fogaszuk el.

Ha nem bírtunk megenni mindent egyszerre, akkor várjuk meg, amíg kihűl és utána a maradékot egy jól záródó dobozban tegyük hűtőbe. Maximum csak 1 napig tároljuk, utána érdemes elfogyasztani.

Ha több féle gombát is veszünk egyszerre, íme, egy tanács a különböző gombafajták felhasználási sorrendjére:

  • a fehér csiperkegombát dolgozzuk fel először
  • a legjobban és leghosszabban tárolható termesztett gombafajta pedig a laska, ezért ezt érdemes utoljára feldolgozni, elkészíteni.

A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.

laskagomba
Fotó: Dennis Scherdt, Unsplash

Főkép: Waldemar Brandt, Unsplash

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *