Mit szólnál ahhoz, ha ez az ünnep nem a rohanásról és idegeskedésről szólna, hanem az önfeledt családi pillanatokról és hangulatos közös élményekről? Ha Te is átrohanod a decembert, de legbelül egy tartalmas, nyugis karácsonyra vágysz, akkor – egyrészt: nem vagy egyedül, másrészt – van segítség: az ittaszezon.com és a Kacatmentes Otthon segítségével nem csak a karácsonyi menütervezést, de az adventi készülődést is stresszmentesebbé teheted.

A plázák és a boltok már hangolnak rá egy ideje minket, de az advent kezdetével már az eddig ellenállóbbakban is elkezdődik az a finom nyomás, ami a karácsony közeledtét jelzi. “Mit adjak a nagyszülőknek, a gyerekeknek, a páromnak, a barátoknak, a kiskutyámnak, a tanárnéniknek, óvónéniknek, az edzőknek és még ki tudja kinek…? Mi legyen a karácsonyi menü?” Ráadásul szalad a ház, takarítani kellene, meg lakást díszíteni, fenyőfát venni, ajándékokat beszerezni, csomagolni és még kismillió egyéb dolog, aminek a gondolatától az emberben egy pillanat alatt felmegy a pumpa.

Lassulj le!

Nehéz higgadtnak maradni, amikor úgy érezzük, hogy még a 24 óra is kevés egy nap arra, hogy mindennel időben végezzünk. “A mai életmód mellett szinte természetes, hogy ‘átrohanunk’ a decemberen, ezért nem árt néha – főleg ebben az ünnepi szezonban – a lassulás, lassítás. Mert még a rohanás is könnyebb megnyugtató szünetek beiktatásával” – javasolja Répássy Zsuzsanna, az ittaszezon.com egyik alapítója.

“Ebben az időszakban szeretem átgondolni az elmúlt évet és helyet adni valami újnak. Ez szó szerint is érthető, mert ilyenkor már nem pakolom tele a naptáramat, átnézem, hogy milyen tárgyak vesznek otthon körül és megválok néhány felesleges holmitól, hogy minden a nyugalomról, a pihenésről és az együtt töltött időről szólhasson. Karácsonykor úgyis bejön néhány új tárgy a lakásba, ezért ideális, ha van helyük, így fizikai és mentális értelemben is elkerülhető a zsúfoltság” – teszi hozzá Bitay Andi, a Kacatmentes Otthon blog alapítója.

Mindez nem csupán kuckózással és mécsesek égetésével, extra énidő beillesztésével lehetséges. Ahhoz, hogy stresszmentesebb legyen a december, pár praktikus lépés is nagyban segíthet:

Karácsonyi ételek asztalon
  • Kacatmentesíts, ne csak magad körül, de a naptáradban is.
  • Tervezz előre (időt, feladatokat, karácsonyi menüt, mindent …akár a takaríts lépéseit is).
  • Ne vásárolj felesleges dolgokat, gondold át kinek, milyen értékben és milyen műfajban ajándékozol idén. Ha lehet, a hazai kézművesek vagy termelők kínálatából válassz.
  • Ne keverd a munkához kapcsolódó évvégi hajtás és jövő évi tervezés kihívásait az ajándékozás és készülődés örömével.

Nem kell lemondani az ünnepről!

Élvezd a készülődést, ne csupán egy kipipálandó feladatként éld meg: hangolódj ízekkel, illatokkal és a kedvenc karácsonyi zenéiddel.

“A vásárlást bizony csak kevesen tudják megúszni egy bizonyos életkor felett. Tűzz ki reális alternatívákat, és vásárolj tudatosabban: legyen listád, tudd mit és kinek keresel, állj ellen az impulzus-vásárlásoknak. Úgyis fogunk vásárolni, de akkor legalább tegyük átgondoltabban” – magyarázza Répássy Zsuzsanna.

Ez a cikk is érdekelhet: Stresszmentes kamrával az ételpazarlás ellen

Ebben segít az ittaszezon.com

Az ittaszezon.com online kistermelői piactér csapata készített egy lassú adventi naptárt, amelynek segítségével beoszthatod a feladatokat az egész hónapra, hogy minden időben és nem túl nagy feladatként, lépésről-lépésre sorra kerüljön. Sőt, a feladatok közötti relaxálást és énidőt sem hagyták ki belőle. Emellett egy ingyenesen letölthető és nyomtatható adventi kalendáriummal is kedveskednek a kisgyerekes szülőknek – édességek helyett inkább közös élményekkel.

Az ajándékkeresésben külön karácsonyi válogatásokkal segítenek attól függően, hogy apró figyelmességeket vagy igazi különlegességeket keresel. Sőt, több olyan társadalmi vállalkozástól is rendelhetsz (pl Banyaerdő, Igazgyöngy Alapítvány), akik nehezebb sorsú társaink megélhetését segíti. Ráadásul szólnak, meddig kell leadnod a rendelést a karácsonyi menühöz, hogy 23-án frissen megérkezzen minden az ajtód elé.

fenntartható fenyővásár

Fenntartható fenyővásár

A karácsonyfa állításáról sem kell lemondani, hiszen van már fenntarthatóbb, zerowaste alternatíva is a fenyőfa beszerzéséhez. Tavaly decemberben hatalmas sikert aratott az ittaszezon.com kezdeményezése, miszerint legyen a fenyőfa beszerzés is tudatos – olyan helyről, olyan gazdától, aki csak azokat a fákat vágja ki, amelyekre rendelést adtak le. Idén december 17-én délig lehet leadni a rendeléseket a zerowaste fenyővásáron, és december 19-én vasárnap történik az átvétel három budapesti helyszínen.

Így lesz az ünnep idegeskedés, rohanás nélküli és fenntarthatóbb, miközben a kisebb hazai, sokszor családi vállalkozásokat is támogattad, hiszen vásárlásoddal duplán jót teszel: a készítő és az ajándékozó is “gazdagodik” a gondoskodásoddal.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *