Szeretem a pavlovát. Amikor étteremben vagyok, és van az étlapon, sokszor ezt választom desszertként. Készítettem már itthon is, de még nem volt hozzá recept a blogon, ezt most pótlom. 🙂 A húsvéti pavlova kívül roppanós, belül lágy. A vaníliás citromos, habos krém enyhe fanyarságával pedig remekül ellensúlyozza a habcsók édességét. Készítsd el te is a húsvéti pavlova tojás fészkeket a közelgő ünnepre.
Hozzávalók (~14 dbhoz)
~ A pavlovához ~
4 db tojás fehérje
200 g porcukor
1 ek. étkezési keményítő
1 tk. ecet
1 csipet só
~ A krémhez ~
2 dl habtejszín
2 ek. porcukor
1 ek. főzés nélküli vaníliás pudingpor
1 mk. szárított citromhéj
fél citrom szűrt leve
1 tasak por habfixáló (elhagyható)
Díszítéshez: drazsé tojások, színes tortadara
Így készül a húsvéti pavlova tojás fészek
- A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket elkezdjük habosítani a csipet sóval. Amikor már kifehéredett, fokozatosan hozzáadjuk a keményítővel elkevert porcukrot és az ecetet, addig verjük, amíg kemény, fényes habot nem kapunk.
- Sütőpapírral bélelt (én többször használatos, szilikonos sütőpapírt használtam) tepsire egy evőkanál segítségével kiporciózzuk az adagokat, hagyjunk köztük kb. 3 cm távolságot, majd szintén az evőkanál segítségével mindegyik tojáshab halom közepébe egy kis mélyedést formázunk, hogy enyhén ovális, tojásra hasonlító formát kapjunk. A mélyedés azért kell, mert majd abba kerül a krém réteg. 120 fokos sütőbe tesszük és sütőtől függően 45-55 perc alatt készre sütjük. Majd lezárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és a sütőben hagyjuk kihűlni a pavlovákat.
- Fontos! > A pavlovát el tudjuk készíteni hamarabb és ha kihűlt, egy jól záródó dobozba tárolható pár napig. A krém is elkészíthető pár órával hamarabb. Viszont a kész desszertet érdemes csak közvetlenül a fogyasztás/tálalás előtt összeállítani. Egyrészt, mert a krém meglágyítja a pavlova kemény külső, roppanós rétegét. Másrészt a díszítéshez használt cukor hamar megolvad, megpuhul a krémen.
- A krémhez két edényt használunk. Az egyik edényben 1 dl tejszínből és 1 ek. procukorból kézi habverő segítségével kemény tejszínhabot készítünk.
- A másik edényben 1 dl tejszín és 1 ek. porcukorból szintén kemény habot készítünk. Végül hozzáadjuk a szárított citromhéjat, a citrom szűrt levét és az 1 ek. vaníliás pudingport. Alaposan összedolgozzuk. Ha túl lágynak érzékeljük a kész habos krémünket, apránként hozzáadható a habfixáló.
- Végül tálalás előtt összeállítjuk a húsvéti pavlova tojásokat: 1-1 csapott ek. vaníliás-citromos hab és 1-1 csapott ek. tejszínhabot kanalazunk mindegyikbe, majd ráhelyezzük a drazsé tojásokat és megszórjuk a színes tortadarával. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!