Íme, a húsvét könnyfakasztó sztárja. 🙂 A torma egy igen megosztó alapanyag. Sokan nem szeretik intenzív íze miatt, mások pedig éppen egyedi ízvilágáért kedvelik annyira. A reszelt almával felturbózott torma egy lágyabb és édesebb változat, ami remekül passzol például a húsvéti sonkához, főtt tojáshoz, szendvicsekhez, de fogyaszthatjuk sült húsok, kolbász mellé is.
Hozzávalók (~ 5 db 200 g-os üveghez)
50 dkg friss torma
2 db édes alma
3-4 dl víz
3-5 evőkanál 10%-os ecet
2-3 ek. cukor, vagy méz
1-2 kávéskanál só
1 mk. citromsav
1 ek. olívaolaj
Húsvéti recepteket keresel? KATTINTS IDE ahol további sós és édes recept ötleteket találsz húsvétra.
Így készül a házi almás-ecetes torma
- Forraljuk fel a vizet és hagyjuk hűlni. Majd öntsük egy közepes méretű edénybe és adjuk hozzá az ecetet, a cukrot és a sót
- A tormát és az almát megmossuk, meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Az almára csepegtessünk pár csepp citromlevet, hogy ne barnuljon meg. Ezután aprító gép segítségével szinte pépes állagúra daráljuk őket. Ha nincs aprító gépünk, akkor marad az apró lyukú reszelő. A tormát érdemes a szabadban lereszelni, mert intenzív, csípős és erős illata ott hamarabb elillan
- Aprítás után fokozatosan öntsük hozzá több részletben az ecetes levet. Folyamatosan kevergessük, és ügyeljünk rá, hogy se túl vizes, se túl száraz ne legyen
Tipp: ha a forralt vizet még melegen öntjük rá, úgy csökkenthetjük a torma erősségét
- Végezetül forró vízzel alaposan kimosott, kisebb méretű, jól lezárható üvegekbe rakjuk. Fogyasztásig száraz, hideg helyen tároljuk. (legjobb helye a hűtőben van)
Tipp: Ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, akkor az üvegek lezárása előtt szórjunk egy csipetnyi nátrium-benzonátot a tetejére, így akár hetekig is eláll.
Fontos! Ügyeljünk rá, hogy a tormareszelés közben ne nyúljunk a szemünkbe, után pedig alaposan mossunk kezet!