A nyári hőségben igazán jól tud esni egy hűsítő gyümölcsleves, például egy meggyleves. Egy gombóc vanília fagyival, hát kell ennél több? 🙂 Ha este elkészíted, másnapra már jól lehűl, mert a gyümölcsleves nyáron jéghidegen az igazi. Viszont még forrón semmiképpen se tedd be a hűtőbe!
Hozzávalók (~ 6 főre)
500 g magozott meggy
1,5 l víz
80 g cukor
2 tasak vaníliás cukor
2 rúd fahéj (vagy 1 kk. őrölt fahéj)
kb. 8-10 db egész szegfűszeg
fél citrom szűrt leve
2 dl tejszín
1 ek. liszt
Tálaláshoz, díszítéshez: ha van otthon vanília fagyi, azzal nagyon finom a meggyleves, vagy nyomhatunk rá egy kevés tejszínhabot is. A képeken én friss mentalevelekkel díszítettem és szórtam rá egy kevés levendula virágot. Igazán kellemes plusz ízeket adott hozzá, érdemes kipróbálni.
Tipp: a meggylevest készítheted friss meggyből, fagyasztott meggyből és meggybefőttből is, lényeg, hogy magozott legyen.
Ha sikerül bio citromot kapnunk, akkor néhány karikát tehetünk a levesbe is.
Liszt helyett 1 ek. vaníliás pudingporral is dúsíthatjuk, sűríthetjük a levesünket. De el is hagyható, a tejszíntől is kellemesen krémes lesz a levesünk, bár kicsit hígabb.
Így készül a hűsítő meggyleves
- A meggyet megmossuk és kimagozzuk, majd egy nagy lábosba borítjuk, felöntjük a vízzel és hozzáadjuk a fahéjat, cukrot, vaníliás cukrot és feltesszük főni. A szegfűszeget és ha teszünk bele a bio citrom karikákat tegyük egy nagyobb teatojásba és úgy a vízbe, hogy könnyen ki tudjuk majd venni.
- Forrás után nagyjából 10-15 percig gyöngyöztessük közepes hőfokon, ennyi elég szokott lenni a meggynek, hogy kellően megpuhuljon.
- Amíg készül a leves, egy külön kis edénybe öntsük a tejszínt és habverő segítségével keverjük csomómentesre a liszttel, majd folyamatosan kevergetve hígítsuk fel néhány evőkanálnyi levessel.
- Ezután öntsük hozzá a leveshez, keverjük alaposan el. A végén adjuk hozzá a citrom levét. Forraljuk fel még egyszer a levest, majd egy hűvösebb helyen hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha már kihűlt utána tegyük csak hűtőbe. Tálaláskor kínáljunk hozzá vanília fagylaltot, vagy tejszínhabot
Jó étvágyat hozzá!