A hummusz egy krémes állagú közel-keleti étel, melynek alapja és fő összetevője a csicseriborsó. Számtalan ízvariációja létezik. Általában ellőételként fogyasztják, hidegen és melegen is finom. A hummuszhoz remekül passzol a gomba, grillezett csiperkegombával egy laktató húsmentes ebédként is megállja a helyét. A nyár legforróbb napjain is tökéletes választás lehet a grillezett gomba, hiszen hamar elkészül és remekül variálható, így mindig újabb ételeket varázsolhatunk az asztalunkra. Ne félj te sem a termesztett gomba használatától és a gombás ételektől, mert az elkészítésük tényleg pofonegyszerű és a gomba szinte mindennel harmonizál. A hummuszt tovább ízesíthetjük, színesíthetjük, ha tálaláskor szórunk rá piros fűszerpaprikát, vagy apróra vágott friss petrezselymet, koriandert.
Tudtad-e?
A csiperkegombának magas a D- és B-vitamin tartalma, illetve aminosav összetétele igen hasonlít az állati fehérjéhez, ennek pedig mintegy harmada esszenciális aminosav. Makroelemek közül jelentős kálium, foszfor, kalcium és magnézium tartalma, mikroelemek közül említésre méltó a réz, cink, nátrium és szelén. Alacsony a szénhidrát-, a kalória- és zsírtartalma és igen gazdag élelmi rostokban.
Mi történik, ha 1 adag (=84 gramm) gombával egészíted ki az étrendedet?
1 adag (84 g) gomba hozzáadásával úgy tudod növelni a következő tápanyagok bevitelét, hogy közben a zsír-, a szénhidrát- és kalóriatartalom nem nő:
- az élelmi rostok (5-6%),
- réz (24-32%)
- foszfor (6%),
- kálium (12-14%),
- szelén (13-14%),
- cink (5-6%),
- riboflavin / B2-vitamin (13-15%),
- niacin / B3-vitamin (13-14%)
Ezért is fontos a rendszeres gombafogyasztás! *
Hozzávalók
A hummuszhoz
1 csicseriborsó konzerv ( 400 g)
0,5-1 dl konzerv lé
1-2 kis gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
0,5 citrom szűrt leve
1-2 ek. pirított szezámmag, vagy kész tahini paszta
Fűszerek: só, bors, chili, római kömény ízlés szerint
A grillezett gombához
500 g fehér csiperkegomba
olaj a sütéshez
só, bors, vagy fűszer keverék ízlés szerint
Tálaláshoz: szezámmag, friss petrezselyem, őrölt pirospaprika, olívaolaj
Elkészítés
- A gombákat folyó hideg víz alatt megmossuk, megszárítjuk. A kisebb méretű csiperke gombákat egyben, akár nyársra húzva is grillezhetjük. A nagyobb fejeket pedig vágjuk 0,5-1 cm vastag szeletekre és így kerüljenek a rácsra. Forrósítsuk fel az elektromos grillsütőnket, kenjük le vékonyan olajjal és süssük meg rajta a gombákat. A grillsütőnk kapacitásától függ, hogy mennyi idő alatt készülnek el. Mivel a gombának önmagában is finom íze van én csak utólag egy kevés sóval és borssal ízesítettem.
- Tipp: Készíthetsz egy egyszerű pácot is a gombához: olívaolaj, zúzott fokhagyma, aprított petrezselyem, só és bors. Keverd össze a hozzávalókat és egy ecsettel kend át a gombafejeket, gombaszeleteket a páccal és így helyezd őket a forró grillre!
- Ezután elkészítjük a hummuszt: a csicseriborsó konzerv levét szűrjük le egy külön pohárba, később ezzel tudjuk ízlésünk szerint beállítani, krémesíteni a hummuszunk végleges állagát.
- A hummusz hozzávalóit tegyük egy magas falú edénybe és botmixer segítségével dolgozzuk teljesen homogénre. Vagy ha van aprítógépünk, akkor abban is könnyen és gyorsan elkészíthető. Ha szükséges hígítsuk a félretett konzerv lével.
- Tipp: Ha maradt hummusz, vagy grillezett gomba, hűtőben tárolva másnap is elfogyaszthatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.
Ide kattintva további változatos és ízletes receptötleteket találsz grillezett gombákkal.
* forrás: Chefgomba Facebook