A hummusz egy krémes állagú közel-keleti étel, melynek alapja és fő összetevője a csicseriborsó. Számtalan ízvariációja létezik. Általában ellőételként fogyasztják, hidegen és melegen is finom. A hummuszhoz remekül passzol a gomba, grillezett csiperkegombával egy laktató húsmentes ebédként is megállja a helyét. A nyár legforróbb napjain is tökéletes választás lehet a grillezett gomba, hiszen hamar elkészül és remekül variálható, így mindig újabb ételeket varázsolhatunk az asztalunkra. Ne félj te sem a termesztett gomba használatától és a gombás ételektől, mert az elkészítésük tényleg pofonegyszerű és a gomba szinte mindennel harmonizál. A hummuszt tovább ízesíthetjük, színesíthetjük, ha tálaláskor szórunk rá piros fűszerpaprikát, vagy apróra vágott friss petrezselymet, koriandert.

Tudtad-e?

A csiperkegombának magas a D- és B-vitamin tartalma, illetve aminosav összetétele igen hasonlít az állati fehérjéhez, ennek pedig mintegy harmada esszenciális aminosav. Makroelemek közül jelentős kálium, foszfor, kalcium és magnézium tartalma, mikroelemek közül említésre méltó a réz, cink, nátrium és szelén. Alacsony a szénhidrát-, a kalória- és zsírtartalma és igen gazdag élelmi rostokban.

Mi történik, ha 1 adag (=84 gramm) gombával egészíted ki az étrendedet?

1 adag (84 g) gomba hozzáadásával úgy tudod növelni a következő tápanyagok bevitelét, hogy közben a zsír-, a szénhidrát- és kalóriatartalom nem nő:

  • az élelmi rostok (5-6%),
  • réz (24-32%)
  • foszfor (6%),
  • kálium (12-14%),
  • szelén (13-14%),
  • cink (5-6%),
  • riboflavin / B2-vitamin (13-15%),
  • niacin / B3-vitamin (13-14%)

Ezért is fontos a rendszeres gombafogyasztás! *

Hozzávalók

A hummuszhoz

1 csicseriborsó konzerv ( 400 g)

0,5-1 dl konzerv lé

1-2 kis gerezd fokhagyma

4 ek. olívaolaj

0,5 citrom szűrt leve

1-2 ek. pirított szezámmag, vagy kész tahini paszta

Fűszerek: só, bors, chili, római kömény ízlés szerint

A grillezett gombához

500 g fehér csiperkegomba

olaj a sütéshez

só, bors, vagy fűszer keverék ízlés szerint

Tálaláshoz: szezámmag, friss petrezselyem, őrölt pirospaprika, olívaolaj

csicseriborsó hummusz grillezett gombafejekkel


Elkészítés

  • A gombákat folyó hideg víz alatt megmossuk, megszárítjuk. A kisebb méretű csiperke gombákat egyben, akár nyársra húzva is grillezhetjük. A nagyobb fejeket pedig vágjuk 0,5-1 cm vastag szeletekre és így kerüljenek a rácsra. Forrósítsuk fel az elektromos grillsütőnket, kenjük le vékonyan olajjal és süssük meg rajta a gombákat. A grillsütőnk kapacitásától függ, hogy mennyi idő alatt készülnek el. Mivel a gombának önmagában is finom íze van én csak utólag egy kevés sóval és borssal ízesítettem.
  • Tipp: Készíthetsz egy egyszerű pácot is a gombához: olívaolaj, zúzott fokhagyma, aprított petrezselyem, só és bors. Keverd össze a hozzávalókat és egy ecsettel kend át a gombafejeket, gombaszeleteket a páccal és így helyezd őket a forró grillre!
  • Ezután elkészítjük a hummuszt: a csicseriborsó konzerv levét szűrjük le egy külön pohárba, később ezzel tudjuk ízlésünk szerint beállítani, krémesíteni a hummuszunk végleges állagát.
  • A hummusz hozzávalóit tegyük egy magas falú edénybe és botmixer segítségével dolgozzuk teljesen homogénre. Vagy ha van aprítógépünk, akkor abban is könnyen és gyorsan elkészíthető. Ha szükséges hígítsuk a félretett konzerv lével.
  • Tipp: Ha maradt hummusz, vagy grillezett gomba, hűtőben tárolva másnap is elfogyaszthatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.

Ide kattintva további változatos és ízletes receptötleteket találsz grillezett gombákkal.

* forrás: Chefgomba Facebook




Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.