Zöldségek grillezése

Hogyan grillezzünk zöldségeket?

– tippek és recept ötletek

 

Kétféle grillen készült húsos recept után ( Grillen készült pácolt tarja, Házi BBQ szószos grillen sült oldalas) úgy gondoltam, hogy a zöldségek grillezéséről is érdemes szót ejtenem, hiszen a grillezett zöldségek köretként, salátában, szendvicsben vagy akár főételként is megállják  helyüket. Változatosak, ízletesek, és az elkészítésük sem bonyolult. Íme néhány tipp, amit a Beltéri/kültéri álló grill használata során, saját tapasztalataim alapján írtam össze nektek.

  • A padlizsán, répa, különböző gombák, krumpli és az újburgonya, paprika, cukkini, hagyma, spárga, paradicsom és a kukorica is remekül grillezhető zöldségek
  • A zöldségeket alaposan mossuk majd szárítsuk meg. Érdemes egyenlő méretűre felvágni őket, hogy egyszerre készüljenek majd el
  • Ügyeljünk rá, hogy az egyes zöldségek grillezési ideje eltérő lehet, tapasztalatom szerint a paradicsom, cukkini, gomba, hagyma gyorsan elkészül, míg például a padlizsánnak, répának több idő kell
  • A krumplikat héjával együtt sütőben süssük meg, és félbe vagy vastagabb karikákra vágva helyezzük a grillre. Így gyorsabban elkészül, mintha nyersen kezdenénk el grillezni.
  • A zöldségeknek nem szükséges hosszú pácolási idő, elegendő 10 perccel a grillezés előtt átforgatni őket az ízlésünk szerint összeállított pácban.
  • A pác alapja lehet olívaolaj, tehetünk bele grill fűszer keveréket, friss, vagy szárított zöld fűszerek (Pl.: kakukkfű, rozmaring, oregáno), pépesített fokhagymával is feldobhatjuk. Ha elkészültek, citrommal vagy balzsamecettel is ízesíthetjük, a só és a bors pedig szinte minden zöldség ízét kiemeli. Bátran kísérletezzünk a fűszerekkel.
  • A zöldségeket pácolás után mindig előmelegített, és olívaolajjal vékonyan megkent grillsütőre tegyük, és hagyjuk alaposan megsülni egy-egy oldalát, nem kell sűrűn átforgatni.
zöldségek grillezés előtt
jól grillezhető zöldségek
a zöldség grillezve is finom

Grillezett zöldségek és grillsajt, párolt kölessel és snidlinges joghurt öntettel

 

A grillezett zöldségekkel együtt készíthetünk grillsajtot is, ami számtalan ízesítéssel megtalálható már a boltok polcain. Ha a grillezett zöldségek és a sajt a főételünk, köretként főzzünk hozzá kölest és snidlinges joghurt öntettel tálaljuk.

Grillezett zöldségek és grillsajt

Grillzöldséges- sajtkrémes ciabatta grillezett sajt csíkokkal

 

Akár a reggeli vagy vacsorára szánt szendvicsünket is feldobhatjuk a megmaradt grillen készült zöldségekkel és grill sajttal. Egy félbevágott ciabattát kenjünk meg a kedvenc krémsajtunkkal majd halmozzuk bele a zöldségeket végül a csíkokra vágott sajtot. Fogyasztás előtt mikróban, vagy szendvicssütőben melegítsük át pár perc alatt és olyan, mintha frissen készült volna.

 

A bejegyzés a George Foreman támogatásával készült.

Szendvics grillzöldségekkel

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *