Házi padlizsánkrém
A titkos padlizsánkrém receptünk nem titkos többé. 🙂 Családi (erdélyi) recept alapján, majonéz nélkül. Hosszú évek óta így készítjük! Megunhatatlan.
A házi padlizsánkrém hozzávalói
4-8 db normál méretű padlizsán
1 fej kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1-2 ek. extraszűz olívaolaj
1 csipet só
1 csipet bors
kis csomag petrezselyem
Citromlé ízlés szerint
1 kk. mustár
Így készül a házi padlizsánkrém
- A padlizsánt egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 200 °C fokon addig sütjük, amíg a héja elkezd sötétedni és ráncosodni, szenesedni. ( a legjobb gázon és vaslapon sütni, vagy mint régen, faszénparázson). Ha egy kicsit megég annál jobb, mert ettől lesz igazán kellemes, füstös íze.
- A sütésnél figyeljünk rá, hogy egyenletesen, mindegyik oldalát megsüssük, érdemes óvatosan forgatni közben
- Ha kihűlt, vágjuk fel és óvatosan, hogy ne kerüljön bele a szenes része, kaparjuk ki a belsejét. Fontos: fa kést vagy fakanalat kell használni, hogy ne feketedjen meg. Közben csepegtessünk rá egy kis citromlevet, hogy megőrizze a színét. Érdemes aztán gyorsan leturmixolni, és közben hozzáadni az igen apróra összevágott, vagy lereszelt hagymát, fokhagymát, az olívaolajat és a mustárt. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a végén keverjük bele az apróra vágott petrezselymet is
Legyünk óvatosak: a hő hatására a padlizsán belső nedvessége néha gejzírként távozik. A héj kilyukad, majd a forró gőz kifúj. A padlizsánt le kell hámozni, tényleg figyelve arra, hogy a kormos, fekete részek ne kerülhessenek bele.
Ha télire akarjuk eltenni: Steril üvegekbe kanalazzuk, a tetejére pici olívaolajat öntünk, ami elzárja a krémet az oxigéntől. Az üvegre celofánt teszünk, arra egy kevés tartósítót szórunk, és még egy celofánt rakunk, amire jöhet a kupak. A lezárt üvegeket vizes dunsztba tesszük, felforraljuk, és abban hagyjuk kihűlni.