A házi müzliszelet nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, adalékanyagot vagy mesterséges ízfokozót, csak olyan alapanyag és összetevő kerül bele, amit Te magad vásároltál. Gyorsan elkészíthető és sokáig eláll. Remek reggeli, tízórai, uzsonna. Ízletes és laktató nasi, amit magaddal vihetsz edzésre, kirándulásra, utazásra.
Az otthon is könnyedén összeállítható müzliszeletben az a jó, hogy kedvedre variálhatod a hozzávalóit. Ebben a bejegyzésben két féle verziót mutatok neked, egy aszalt meggyes- csokis és egy aszalt sárgabarackos- kókuszos ízűt, de bátran tegyél bele más magvakat, vagy aszalt gyümölcsöket, helyettesítve a receptben szereplőket. A házi müzliszelet nagyobb gyerekeknek is adható, önmagában is nagyon finom. Egyszerre puha és ropogós, ha egyszer kipróbálod otthon elkészíeni, lehet, hogy többet nem vásárolsz majd a boltban müzliszeletet.
Hozzávalók
Aszalt meggyes – csokis müzliszelet (~16 db- hoz)
60 g méz
40 g barna cukor
2 ek. vaj
160 g zabpehely (apró és/vagy nagyszemű)
20 g puffasztott quinoa
50 g apróra vágott aszalt meggy
50 g mandula, mogyoró vegyesen
30 g étcsoki csepp
Aszalt barackos – kókuszos müzliszelet (~16 db-hoz)
60 g méz
40 g barna cukor
2 ek. vaj
130 g zabpehely (apró és/vagy nagyszemű)
30 g kókuszreszelék
20 g puffasztott quinoa
50 g aszalt sárgabarack apróra vágva
50 g tökmag, napraforgó mag, szezámmag vegyesen
Amire szükséged lesz még: Tchibo müzliszelet sütőforma (időszakosan kapható!)
Tippek: ízesítheted fűszerekkel, például fahéjjal, vagy vaníliával, kipróbálhatod puffasztott rizzsel, tehetsz bele bármilyen aszalt gyümölcsöt, például aszalt almát, vagy aszalt vörösáfonyát. Magvak közül pisztáciával, földimogyoróval, vagy dióval is kipróbálhatod. a müzliszelet egyik felét akár olvasztott csokoládéba is márthatod.
Így készül a házi müzliszelet
- A magvakat egy serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk. (elhagyható)
- Az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk, majd egy nagyobb tálban összekeverjük az adott müzliszelethez szükséges száraz hozzávalókkal.
- A mézet, a cukrot és a vajat állandó kevergetés mellett összemelegítjük. (nem kell, hogy forrjon, csak addig hevítsük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.)
- Vegyük le a tűztől és várjunk pár percet, amíg kicsit kihűl.
- Alaposan keverjük el benne a többi hozzávalót és egyenletesen oszlassuk el a müzliszelet sütőformákban. Egy enyhén nedves spatula segítségével jól nyomkodjuk a formába, simítsuk el a tetejét is, lényeg, hogy jó tömör legyen. Ez azért fontos, hogy sütés után majd szépen egyben maradjanak a müzliszeletek.
- 180 C fokon 16-20 perc alatt készre sütjük, attól függően, hogy mennyire szeretnénk, hogy pirult legyen. A sütőből kivéve rácsra tesszük és a szilikon formában hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, vegyük ki a müzliszeleteket a formából. Jól záródó dobozban, sütőpapírral rétegezve egymásra is pakolható, sokáig eláll.
Jó étvágyat hozzá!
A BEJEGYZÉS A TCHIBO MAGYARORSZÁG TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.