A bodzaszörp recept alapja a bodzavirág. A bodza illatos virágából készült bodzaszörp nálunk az egész család kedvence. Remek hűsítő és szomjoltó ital készíthető belőle, ami tökéletes a forró nyári napokon. Nővéremék kertjében van egy hatalmas bodzabokor, és sikerült találnunk egy olyan esőmentes napot, amikor még meg tudtuk menteni a szép virágokat. A bodzaszörphöz vagy saját kertből szedjük a virágokat, vagy olyan helyet keressünk, ami nem forgalmas út mellett van. Már szedéskor nézzük át minden egyes virágfejet és a nagyon tetves, vagy koszos virágokat inkább hagyjuk ott. A bodzaszörp több féleképpen is készíthető, én az alábbi házi bodzaszörp recept szerint készítettem, mentával, citrommal és cukorral.


Hozzávalók (3,5 l szörphöz)
Az áztatáshoz
kb. 50 közepes fej bodzavirág
6-8 szál menta
4 db bio citrom (ha nem kaptunk bio citromot vágjuk le a héját)
annyi víz, hogy a virágokat ellepje (nálam ez 3 l volt)
Cukorsziruphoz, szörphöz
2 kg cukor
3 kk. citromsav (kb. 15 g)
2 kk. nátrium-benzoát (kb. 10 g)

Így készül a mentás bodzaszörp
- A bodzavirágokról levágjuk a zöld szárát, átvizsgáljuk, hogy ne legyenek rajta tetvek, bogarak. Egy nagyobb, széles tálba tesszük (én egy műanyag lavórt használtam)
- Vizet forralunk, kézmelegre hűtjük és ráöntjük a bodzavirágokra. Annyit öntsünk rá, hogy a virágokat ellepje.
- A mentát lemossuk, megtörölgetjük, összecsapkodjuk a tenyerünkben (így jobban kioldódik majd az íze), majd a szárról leszedett leveleket hozzáadjuk a bodzához a karikára vágott citrommal együtt.
- Lefedjük és min. 1 napig állni hagyjuk. Egyszer érdemes átkeverni.
- Másnap a virágokat, citromkarikákat és mentaleveleket kivesszük belőle (jól nyomkodjuk ki) majd egy szűrőt kibélelünk egy tiszta ruhával és átszűrjük rajta. Ezután átmerjük egy hőálló edénybe, hozzáöntjük a cukrot és összeforraljuk. 15-20 perc forralás után húzzuk le a tűzről és várjunk amíg hűl egy kicsit. Keverjük hozzá a citromsavat és a nátrium-benzoátot. Még forrón steril, jól záródó üvegekbe merjük, fogyasztásig érdemes hűvös és sötét helyen tárolni. A frisstő italunkhoz hígítsuk fel vízzel vagy szódával ízlésünk szerint.
