Gasztrobloggerként szeretek új konyhai gépekkel kísérletezni, megnézni, hogyan működnek, mit tudnak, ötletelni velük, felfedezi a használatukat. Nemrég lehetőségem nyílt tesztelni a Tchibo Magyarország Elektromos joghurt- és krémsajt készítő gépét , amelyről ebben a bejegyzésben írok bővebben. Mi napi szinten fogyasztunk joghurtokat és különböző krémsajtokat, a géppel pedig néhány hozzávalóból egyszerűen elkészíthető mindkettő. Olvasd el a bejegyzést, ha érdekel, hogy hogyan készül a házi joghurt és házi krémsajt.
Milyen ételek készíthetők a géppel?
Fontosnak tartottam már az elején megemlíteni, hogy ez a kis kompakt konyhai gép a natúr joghurton és a tejszínes krémsajton kívül vegán / laktózmentes joghurt, illetve fűszerkivonat készítésére is alkalmas. Egyáltalán nem bonyolult a használata, az 5 előre beépített program ebben nagy segítség.
Az első használat előtt
Ahogy a képeken is látható, a gép körülbelül akkora, mint egy nagyobb kancsó, tehát nem foglal el sok helyet a konyhában. Az összeszerelése pedig roppant egyszerű. Az Elektromos joghurt- és krémsajt készítő géphez többnyelvű használati utasítást tartozik, természetesen magyarul is, ezt az első használat előtt érdemes áttanulmányozni.
Először házi joghurtot készítettem vele. Mielőtt nekiálltam volna, a belső tartályt és a fedelét elmostam langyos vízzel, enyhén tisztítószeres szivaccsal és szárazra töröltem egy puha ronggyal. Fontos, hogy a gépet mindig csak tisztán és szárazon használjuk.
Ezután tettem bele a hozzávalókat. A használati utasításban több féle alap recept ötlet is található, és az is le van írva, hogy melyik programot kell elindítani hozzá. Lényegében annyi az egész, hogy egy sík felületre téve áram alá kell helyezni a gépet, beletenni a megfelelő tartályt (két féle jár a géphez, egy 1,5 és egy 1,8 literes), abban összekeverni a szükséges hozzávalókat, rátenni a fedelet, kiválasztani és elindítani az adott programot. Innentől pedig nincs is más dolgunk, mint várni, amíg a gép elvégzi a dolgát. Fontos, hogy amíg a program fut, ne mozgassuk a gépet. Az elektromos joghurt- és krémsajt-készítő gép nem ad ki semmilyen hangot, teljes csendben dolgozik. Csupán a LED kijelzője világít, ahol ellenőrizhetjük, hogy mennyi idő van még hátra, mire elkészül a joghurt, vagy krémsajt.
3 év garancia jár a géphez, a garancia időtartama alatt térítésmentesen javítanak minden anyag- vagy gyártási hibát.
Milyen hozzávalókat használjunk a házi joghurthoz, krémsajthoz?
A hozzávalókat a használati utasításban leírtak alapján válogattam össze. Általánosságban elmondható, hogy olyan hozzávalókat használjunk, amelyeknek még hosszú a lejárati ideje. Továbbá fontos az is, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, tehát mielőtt nekifognánk a készítésnek, legalább egy órával hamarabb vegyük ki őket a hűtőből.
A vegán/laktózmentes joghurt esetében szójatejet ír a recept. Illetve a hozzávalók leírásánál megemlíti még a mandula-, kókusz- csillagfürttejet is. A vegán/laktózmentes verziót még nem próbáltam. Az általam készített joghurthoz 175 g 3%-os natúr joghurtot és 1,35 l 2,8%-os UHT tejet használtam. Minél nagyobb a zsírtartalma a hozzávalóknak, annál szilárdabb lesz a joghurtunk. UHT tej helyett használhatunk pasztörizált tejet. Joghurt esetében fontos, hogy olyat válaszunk, ami tartalmaz friss joghurtkultúrát. Vagy joghurt helyett por alakú, ún. fermentumot is használhatunk a leírás szerint.
Mennyi idő alatt készül el a házi joghurt?
A házi natúr joghurt elkészítéséhez 10 órát dolgozik a gép. Utána pedig 3 órára hűtőbe kell tenni. Hűtőbe helyezés előtt én 1 órára a hűvös kamrába tettem és utána a hűtőbe, a tároló tartállyal együtt. 3 óra hűtő után teljesen tisztára mosott, közepes méretű befőttes üvegekbe porcióztam ki a joghurtot. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt ízesítettem.
Házi joghurt recept ötletek
A házilag készült joghurt önmagában is nagyon finom. Fentebb leírtam, hogy én milyen összetevőkkel készítettem el. Fogyasztás előtt könnyen beízesíthetjük, hogy aztán boldogan kanalazhassuk az extrán krémes és gyümölcsös joghurtunkat.
Epres: volt még itthon fagyasztott eprem, amit kiengedtem, utána botmixerrel leturmixoltam, néhány szemet pedig egyben hagytam, ez került a joghurt tetejére. Majd egy nagyobb pohárban a friss házi joghurttal és granolával rétegeltem. Ha jól záródó befőttes üvegben készíted, könnyen magaddal is viheted például a munkahelyedre. Csak ne felejtsd el majd hűtőbe tenni!
Természetesen eperszezonban friss eperrel az igazi.
Barackos: mivel még nincsen barack szezon, nekem viszont az egyik kedvencem a barackos joghurt, ezért konzerv barackot használtam, amit lecsepegtettem, apróra vágtam és azt kevertem a natúr joghurthoz. Lényegesen nagyobb gyümölcs tartalomú, és jobb ízű gyümölcsjoghurtom lett, mint amilyenek a boltban kapható változatok.
Ha édesebben szeretjük, tehetünk bele mézet, cukrot vagy édesítőszert. Friss és szezonális gyümölcsöket, lekvárt, fagyasztott gyümölcsöt, kompótot, befőttet, a kedvenc ízű granolánkat, csokiforgácsot, magvakat, magvajat is adhatunk hozzá, vagy zabpelyhet, ki hogyan szereti.
Mennyi idő alatt készül el a házi tejszínes krémsajt?
A házi krémsajt elkészítéséhez hosszabb idő szükséges. Bár a gép rövidebb ideig dolgozik, de utána több időt tölt a hűtőben a krémsajt, amíg lecsepeg róla a tejsavó. A házi tejszínes krémsajthoz 3 hozzávaló szükséges. Ezek összekeverése és a megfelelő program elindítása után 8 órát dolgozik a gép. Az Elektromos joghurt- és krémsajt készítő géphez jár egy szűrő kosár is, amibe át kell tölteni a kész krémsajtot, hogy a tejsavó lecsepeghessen a nagyobb tartályba. A fogyasztható állapotú krémsajthoz szűrővel együtt 24 órán át kell hűtőben tartani, amig teljesen el nem készül.
Egészséges recept ötletekért KATTINTS IDE. További termék ajánlókat pedig ITT találsz.
Házi tejszínes krémsajt recept ötletek
A natúr, házilag készült tejszínes krémsajt önmagában is nagyon finom. Az ízesítéséhez csak a fantáziánk szab határt! 500 ml 3,5%-os tejet, 150 ml 3,5%-os natúr joghurtot és 200 ml 30%-os tejszínt használtam hozzá. Ebből a mennyiségből nekem ~150 g krémsajt lett.
A kész, natúr krémsajtot kétfelé szedtem és kétféleképp ízesítettem. Friss kenyérrel és tavaszi zöldségekkel remek vacsorára, reggelire. Előételként, vendégvárónak is kínálhatjuk.
A ’magyaros’ verzióhoz őrölt édes pirospaprikát, apróra vágott újhagymát és kevés sót kevertem.
A ’zöldfűszeres’ változathoz is került só, valamint szárított oregano, bazsalikom, és egy kevés kakukkfű, valamint rozmaring. Friss fűszerekkel, például medvehagymával is biztos isteni!
Mennyi ideig fogyasztható a házi joghurt / krémsajt?
A házi joghurt/ krémsajt eltarthatósága alapvetően a felhasznált hozzávalók eltarthatóságától függ. Ha hosszú lejáratú hozzávalókkal dolgoztunk, akkor hűtőben tárolva 10 napig áll el. De egy négytagú család 2-3 nap alatt szerintem simán elfogyasztja. A következő adag házi joghurt készítéséhez felhasználhatjuk az előzőleg előállított, friss joghurtot is.
Bízom benne, hogy ez a kis összefoglaló hasznotokra válik és kedvet kaptok hozzá Ti is, hogy nekiálljatok az otthoni joghurt és krémsajt készítéséhez.
A BEJEGYZÉS A TCHIBO MAGYARORSZÁG TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.
Szeretnéd, hogy a Te termékedről is felkerüljön egy hasonló ajánló az oldalamra? Akkor VEDD FEL VELEM A KAPCSOLATOT.