Ropogós héjú, lágy belsejű házi fehér kenyér élesztővel. Két kezeddel gyúrod, formázod. Közben kihagyhatatlan, hogy belecsippents, hiszen a nyers tésztának elmondhatatlanul különleges íze van. Te készíted. A tiéd. És aztán megosztod. Azokkal akiket szeretsz. Hosszú perceken át lesed, vajon eléggé megkelt-e? Aggódsz és ez az aggodalom eltart egészen addig, amíg meg nem érzed a friss kenyér illatát. Amikor a kés először érinti a ropogós héjat, a felvágás jellegzetes sercegő hangjánál már mosoly ül az arcodon, mert tudod: tökéletesre sikerült.

Hozzávalók

630 g kenyérliszt (BL 80), vagy búzafinomliszt
2 tk. só
1 tk. kristálycukor
1 tasak szárított élesztő
300 ml langyos víz
25 g olvasztott margarin vagy vaj
1 egész tojás

Érdemes mindent legalább 1 órával hamarabb a konyhába kitenni, hogy a hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek.

házi fehér kenyér sütés előtt
házi fehér kenyér élesztővel sütés után

Így készül a házi fehér kenyér

  • A szoba hőmérsékletű lisztet egy edényben átszitáljuk és hozzáadjuk az összes többi száraz hozzávalót (só, kristálycukor, élesztő)
  • Majd az olvasztott vajat, a tojást és a langyos víz felét is hozzáadjuk a lisztes keverékhez és elkezdjük dagasztani. (kézzel, vagy dagasztó géppel) A maradék vizet fokozatosan adjuk hozzá, amíg el nem éri a megfelelő állagot a tésztánk. Akkor jó, ha teljesen homogén, közepesen kemény, ami se a kezünkhöz, se az edény falához nem ragad hozzá.
  • Az első dagasztás után 35 percig letakarva, szoba hőmérsékleten pihentetjük, majd újra átgyúrjuk a tésztát, és további 15 percig kelesztjük, szoba hőmérsékleten, letakarva.
  • Amíg kel a kenyerünk, egy kacsasütő, vagy bármilyen hőálló nagyobb edényt kibélelünk sütőpapírral. Ízlésünk szerint megformázzuk a tésztát és az edénybe helyezve, letakarva további 1 óra pihentetés következik, ez idő alatt a tésztánk duplájára nő. Közben a sütőt felmelegítjük 230 °C fokra. Alulra egy kis hőálló edénybe vizet teszünk, hogy gőz keletkezzen.
  • Sütőbe helyezés előtt pár perccel éles késsel vagy pengével bevagdossuk a tészta tetejét és vízzel megspricceljük. (a sütés közben keletkezett gőz biztosítja, hogy a kenyerünk szép magas legyen) Fedővel együtt sütjük 20 percig, majd lejjebb vesszük a hőfokot és 210 °C fokon fedő nélkül további 20-30 percig sütjük, amíg szép aranybarnára nem sül.
  • Ha a kenyerünk teteje aranybarna és kopog az alja, akkor biztosan megsült már. Rácsra téve ismét megspricceljük vízzel (ettől lesz fényes a kenyerünk) és hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat hozzá!

Tipp: A receptet kenyérsütő gépben is teszteltük, ott arra kell figyelni, hogy a gépbe először a víz felét öntsük, utána a száraz hozzávalókat majd végül a többi hozzávalókat. A maradék vizet pedig fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg el nem éri a megfelelő állagot a tésztánk.

Próbáld ki a Diós gyökérkenyér receptemet is!

hogyan készül a kenyér?

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *