Házi céklakrém
Az őszi téli időszakban egyre jobban hiányoznak az élénk és üde színek a tányérunkról. Szerencsére azért nem lehetetlen egy kis frissességet és egészséget varázsolnunk, például ezzel az egyszerű céklakrémmel, céklás humusszal. Csíkokra vágott zöldségekkel remek egészséges nassolni való, lepénykenyérrel egy könnyű vacsorának is megállja a helyét.
A céklakrém hozzávalói (kb. 4-6 adaghoz)
4 db kisebb cékla (vagy 1 nagy)
400 g konzerv csicseriborsó
fél citrom leszűrt leve
2 ek. Grapoila szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
4 gerezd fokhagyma
1 mk. őrölt római kömény
só, bors, ízlés szerint
Díszítéshez: szezámmag, friss petrezselyem vagy koriander, durvára tört dió, fekete köménymag
A házi céklakrém elkészítése
- A céklákat alaposan megmossuk, megszurkáljuk és alufóliával bélelt tepsibe tesszük a fokhagyma gerezdekkel együtt (nem szükséges megpucolni) . Picit megsózzuk, meglocsoljuk egy kevés szőlőmag olajjal és lefedve 200 °C fokos sütőben nagyjából 90 percig sütjük, amíg meg nem puhul a cékla
- A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, megpucoljuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót (a sült fokhagyma könnyen kinyomható a héjából) és konyhai robotgép vagy botmixer segítségével a kívánt állagúra pürésítjük. A házi céklakrémet tálaljuk csíkokra vágott zöldségekkel, vagy készítsünk hozzá házi lepénykenyeret, de bármilyen más sós pékáruval is finom. Jó étvágyat hozzá!