Nagy rajongói vagyunk a grillen készült ételeknek, hiszen ki tudna ellenállni például egy szaftos és puha grillezett oldalasnak? A receptben leírt házilag kikísérletezett barbacue szószunk különlegesen ízletes. Ha te is elkészíted, tuti elismerően fog bólogatni majd aki csak megkóstolja.
Hozzávalók
Az előfőzéshez
1,5 kg sertés oldalas
1/2 fej nagyobb vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
kb. 20 szem fekete bors
1 ek. só
A sütéshez
1/2 bögre liszt
1 tk. só
1 tk. fokhagymapor
1/2 tk. chilipor
1/2 tk. fekete bors
A BBQ szószhoz
2 ek. méz
1 ek. barna cukor
2 ek. mustár
3 ek. ketchup
1 kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 kis fej paradicsom
2 kk. balzsamecet
1 kk. szójaszósz
1 kk. őrölt fekete bors
1 kk. oregánó
1 kk. chilipor
kb. 1 kk. só
kb. 1,5 dl víz
étolaj a sütéshez
Így készül a házi BBQ oldalas
- Az oldalast tisztítsuk meg a zsíros részektől, majd vágjuk 3 ujjnyi darabokra ( 2 csontonként) és az előfőzés hozzávalóival egy nagy lábosban tegyük fel főni. Addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, akkor jó, amikor a csonttól szinte már elválik a hús. Ez min. 40 perc fedő alatti főzést jelent.
- A sütéshez szükséges sót, lisztet, fokhagymaport, chiliport és a borsot összekeverjük egy tálban.
- Közben nekiállhatunk a BBQ szószunk elkészítéséhez is: vágjuk apróra a hagymát, majd a paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héjukat és kis kockákra vágjuk. A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk. Rátesszük a hagymát és tovább pirítjuk 1-2 percig. Majd hozzáadjuk a szósz többi hozzávalóját. ( a fokhagymát fokhagymanyomón passzírozzuk át) és kis lángon sűrűn kevergetve fél órát főzzük. Ha túl sűrűnek ítéljük, kevés vizet még önthetünk hozzá.
- Az előfőzött és már langyosra hűlt oldalasokat forgassuk meg a korábban összeállított lisztes keverékben, hogy mindenhol jól befedje
- A grillsütőt melegítsük fel és ecsettel vékonyan kenjük meg olajjal, majd mehetnek rá a lisztben megforgatott oldalas darabok. A sütési idő a hús méretétől függ. Sütés közben többször forgassuk át őket. Az enyhén megpirult húsokat mártsuk bele óvatosan a szószba (vagy egyenletesen kenjük rá egy ecset segítségével) és tegyük vissza a grillre további 5-10 perce, míg szép pirosra nem sülnek.
Tipp: házi coleslaw salátával, rozmaringos steak krumplival tálaljuk. Jólesik mellé egy pohár jéghideg sör is. 😉
A BBQ szószos, grillen sült oldalas elkészítéséhez a George Foreman Kültéri/Beltéri állógrilljét használtam.
Próbáld ki a Grillen készült pácolt tarja receptemet is!