Édesapán nyáron számtalanszor készít balatoni halászlevet egyik legjobb barátjával, Fodor Jani bácsival. Nálunk a halászlé télen hozzá tartozik az ünnephez, és ha nem is ötven literes bográcsban, mint nyaranta, de kisebb, a családnak elegendő mennyiségben kerül az asztalra Szenteste. Hagyomány, örökség, amitől nem szeretnék megválni én sem, így ezzel a recepttel örökítem tovább felmenőim tudását a témában.

így készíts halászlevet otthon

Magyarországon mindenki az adott környék „igazi” halászlé elkészítési módjára teszi le a nagy esküt. A tiszainál először alaplé készül, majd ebbe kerül a hal, míg a dunaiba egyszerre minden belekerül, ellenben tészta is jár hozzá. (Érdekesség, hogy a balatoni halászlé is elviekben tiszai módra készül.) Számtalan recept létezik mindkét változatra, sőt a szakácskönyvek, blogok, sem adnak egységes megoldást. Lehet ezt sokszínűségnek felfogni? Nem, mivel a halászlékockától, a tegyünk bele sok lecsót, paprikát és paradicsomot ötleteken keresztül, sokan az irdatlan erős cseresznyepaprikával teszik ehetetlenné, azt a magyar hungaricumot, amit halászlének neveznek. Tudtad-e? Krumpli és répa is kerül sokfelé a halászlébe, és a Tisza vidékén akár tejföl is.

Mibe főzzük a halászlevet?

Ha a karácsonyi ünnepekre készül a halászlé, amit nem a szabad ég alatt készítünk, akkor egy nagy fazékban érdemes főznünk. A halászlének legjobb egy felfelé szűkülő rézbogrács, halfőző bogrács. A bográcsformák is örök vita tárgyát képezik, hiszen sokan a lapos fenékűt ajánlják, de az üst formájú is tökéletesen megfelel.

Milyen halból főzzük a halászlevet?

A halászlé alapja a ponty. A harcsahalászlének messze nincs olyan íze, szárazabb, nincs meg benne az, ami a ponty egyik jellegzetessége egy minimális halzsír. Az alapléhez keszeget, kárászt vagy más apróhalat vásároljunk. A pontynak a feje és a farok része, valamint a harcsa feje, csontjai is remek hozzávalók. Süllő vagy csuka, busa nem való sem az alap sem a halászlébe. Ha a halszeleteken kívül szeretjük a a hal belsőségeket is akkor ezeket érdemes már novemberben megvenni, mert akkor még válogathatunk, és a halas kofa is sokkal nyugodtabb, mármint árakban is, mint a karácsonyi forgatagban.

Hogyan készül a tökéletes halászlé?

Hozzávalók (~8 főre)

Az alapléhez

3 liter víz

1 kg vegyes apróhal: 2-3 db keszeg, harcsa és pontyfej, farok, harcsacsont

2-3 db vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 db TV paprika

2-3 db paradicsom (vagy ½ üveg lecsó)

Só, pirospaprika (~ 1-1 ek.)

1 kk. őrölt bors

A halászlébe

5-6 db patkóra vágott ponty szelet (legalább egy órával hamarabb besózva)

1-2 doboz belsőség (ikra és tej, nem sózom, mert kiszárad)

2-3 ek. őrölt pirospaprika

2 ek. kalocsai halászlé fűszerkeverék

1 kis doboz Aranyfácán sűrített paradicsom

só ízlés szerint

Gyufatészta ízlés szerint

Így készül a halászlé

Az alaplé elkészítése

  • Az alapléhez minden zöldséget megtisztítunk és apróra vágunk. A hal aprólékot is tisztítsuk meg. Tegyünk mindent egy nagy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje.
  • Kevés sóval, fűszerekkel ízesítsük és addig főzzük, amíg a hús leválik a gerincről és a nagyobb szálkákról. Gyorsfőzőben ez egy óra, bográcsban, fazékban ez a művelet legalább két óráig tart. A megpuhult haldarabokat kiszedjük egy tálra, a szálkákat, csontokat kidobjuk, és a maradék halhúst lepasszírozzuk. Vigyázni kell, hogy szálka ne kerüljön bele.
Halászlé hal passzírozás
  • Ezután a leszűrt alaplevet újra felforraljuk és forráskor berakjuk a korábban megsózott halszeleteket, fűszereket. Tehát a hagymától és halhústól sűrű lébe kerülnek az előzőleg úgy 2-3 cm vastagra (ízlés szerint) vágott és besózott halszeletek. Ha túl nagyok a patkók, félbe is vághatjuk, ez a tálaláskor nagy könnyebbséget fog jelenteni. A halszeletek nagyjából 10-15 perc főzés után puhulnak meg. Hamar elkészülnek, inkább az igényel folyamatos figyelmet, nehogy túlfőjenek. Tudtad-e? A fej utáni első szeletben NINCS szálka.
  • Ezután vegyük ki a léből egy tányérra a puhára főtt halszeleteket, hogy ne törjenek meg.
  • Végül a forró lébe óvatosan belerakhatjuk a belsőségeket, a halikrát és a tejet. Akkor kész, ha feljön a lé tetejére, nem szabad tovább főzni, mert megkeményedik.
  • A belsőségeket szintén érdemes kivenni külön tányérra, mert hamar törik, morzsolódik. A legvégén megkóstoljuk a levet és ha szükséges még ízesíthetjük sóval, de figyelve, mert a pontypatkók is sózottak voltak.
  • Ezután ízlés szerint adhatunk még hozzá a jó minőségű őrölt paprikából (édeset, csípőset ízlés szerint keverve) ezzel állítjuk be a halászlevünk végleges színét és zamatát.
  • Ettől kezdve lobogó tűzön nagyjából 5 percig hagyjuk még főni, időnként óvatosan megkavarva, vigyázva, hogy a felszínen úszó paprika nehogy rásüljön az edény falára, mert akkor keserű lesz.
  • A cseresznyepaprikát (vagy csípős, zöld hegyes paprikát) inkább az elkészült halászlé mellé adjuk. Ne főzzük bele, mert elveszi a több órás munkánk eredményét, a zamatos balatoni hal ízét, és csak a maró paprika csípőssége marad hátra.

Végül egy jó tanács: sose feledjük a bölcs mondást: Maledictus piscia in tertia aqua. Vagyis: Átkozott a hal a harmadik vízben. Az elsőben úszik a másodikban fő, a harmadik víz már átkozott, szóval bort kell rá inni, hideg balatoni fehérbort vagy fröccsöt. 🙂

Jó étvágyat hozzá!

Kellemes Ünnepeket, jó készülődést, sütés-főzést kívánok Nektek!

További ünnepi receptjeimért kattints IDE.

Fodor Jani bácsi és édesapám Miskey Zoltán A halászlé készítése közben
ízes halászlé halszelet, gyufatészta, ikra, tej, hal belsőségek
halászlé recept

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *