A fasírt az egyik leggyakrabban elkészített magyar húsétel, amihez szinte kötelezően dukál valamilyen szezonális főzelék. De krumpli körettel, savanyúsággal is nagyon finom. Mi dinsztelve tesszük bele a hagymát. A hagyományos fasírtot jó ropogósra sütjük, de a belseje így is puha és szaftos marad, nem szárad ki. Általában lisztbe forgatjuk a húspogácsákat, de zsemlemorzsába is lehet, ki hogyan szereti jobban.

Hozzávalók (~ 8 főre)

1 kg 30% zsírtartalmú sertés darálthús, vagy lapocka

3 db egész tojás

4 vizes zsemle

1 közepes vöröshagyma, apróra vágva

½ ek. zsír

1 csapott ek. piros arany

só, bors, őrölt pirospaprika, fokhagyma por mennyisége ízlés szerint

~ 2-3 ek. zsemlemorzsa (akkor, ha túl lágynak találjuk a fasírtot)

3-4 ek. liszt vagy zsemlemorzsa (amiben megforgatjuk a húspogácsákat)

1/2 l olaj a sütéshez

tökéletes fasírt receptje


Így készül a hagyományos fasírt

  • Az apróra vágott vöröshagymát minimális zsíron megpároljuk (dinszteljük), a zsemléket vízbe áztatjuk.
  • A darálthúst összekeverjük a fűszerekkel, hozzá adjuk a tojásokat, végül a kihűlt dínsztelt hagymát és az alaposan kinyomkodott zsemléket. Jól összegyúrjuk, ha túl lazának ítéljük a masszát, akkor adhatunk hozzá egy- két evőkanál zsemlemorzsát.
  • Lefedve, kb. fél órát hűtőben pihentetjük. Közben egy tepsire sütőpapírt helyezünk és enyhén megszórjuk liszttel. Ebbe fogjuk sorakoztatni a lisztben, vagy zsemlemorzsában megforgatott, húspogácsákat. (így nem fog letapadni)
  • A hűtőből kivett húsból tetszőleges méretű pogácsákat gyúrunk és megforgatjuk a lisztben, vagy zsemlemorzsában. Közben egy mély serpenyőben felhevítjük az olajat 190 °C  fokosra. Ezen a magas hőfokon sütjük oldalanként nagyjából 6 percig, illetve addig, amíg szép aranybarna kérget nem kap. (nem kell, hogy az olaj teljesen ellepje a fasírtokat, elég, ha nagyjából a feléig ér). Ha eléggé megsült, csak akkor fordítjuk a másik oldalára. Ha így sütjük akkor a hagyományos fasírt kívül ropogós belül pedig omlós marad.

Köret ötletek: főzelékfélék, krumplipüré, petrezselymes burgonya, kevert saláták, savanyúságok nagyon finom még majonézes-hagymás hideg krumplisalátával, vagy majonézes kukoricasalátával. De akár rizzsel is tálalhatjuk.

Ötlet: érdemes mindent hűtőben tartani a készítés előtt, hogy minél fehérebb legyen a fasírt belseje sütés után is. Így könnyebb formázni és sokkal gusztusosabb lesz a végeredmény.

A fasírt hidegen is finom, kenyérrel, szendvicsbe szeletelve akár magunkkal is vihetjük, például egy kirándulásra, vagy utazásra.

Próbáld ki a szintén darált húsból készült Paradicsomos- húsos ragu kagylótésztával, vagy a Nem töltött karalábé receptjeimet is!

ízletes könnyű fasírt recept gastrotherapy


fasírt olajban sütve
így készül a hagyományos fasírt

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.