Ehhez az ízletes gombakrémleves recepthez barna és fehér csiperkegombát használtam, nagyjából fele- fele arányban. Finom őszi melengető leves, ami igazán gyorsan elkészíthető. Ha szereted a gombát és a krémleveseket, feltétlenül próbáld ki. A gombaleves vadrizzsel receptemet is érdemes megnézned, ha laktató leves receptet keresel.
Hozzávalók
500 g csiperkegomba (barna és fehér vegyesen)
fél fej vöröshagyma
2 db közepes burgonya
olívaolaj
2 db zöldségleves kocka
só, bors, kakukkfű ízlés szerint
2 dl főzőtejszín
Tudtad-e?
A csiperkegombának magas a D- és B-vitamin tartalma, illetve aminosav összetétele igen hasonlít az állati fehérjéhez, ennek pedig mintegy harmada esszenciális aminosav. Makroelemek közül jelentős kálium, foszfor, kalcium és magnézium tartalma, mikroelemek közül említésre méltó a réz, cink, nátrium és szelén. Alacsony a szénhidrát-, a kalória- és zsírtartalma és igen gazdag élelmi rostokban.
Így készül a gombakrémleves
- A gombákat megmostam, felaprítottam és egy kis olajon, fél fej apróra vágott vöröshagymával megpirítottam, amíg nagyjából elfőtt a leve.
- Egy kis adagot félretettem (ez került a pirítósra) majd a többit felöntöttem vízzel.
- Tettem hozzá 2 fej pucolt és kockára vágott krumplit, 2 db zöldségleves kockát, felforraltam, majd közepes lángon addig főztem, amíg a krumpli megpuhult. Sóval, borssal kevés kakukkfűvel ízesítettem.
- Majd levettem a tűzről és botmixer segítségével összeturmixoltam, végül 2 dl tejszínnel újra felforraltam.
Jó étvágyat hozzá!