Vannak olyan hagyományos ételeink, mint például a gulyásleves, amiket átörökítünk a múltból, hogy ízeik a jövőben se merüljenek feledésbe.

Hozzávalók (~8 főnek)

2-3 db fehérrépa
3-5 db sárgarépa
0,5 db zellergumó
1 csokor petrezselyem
6-8 db közepes méretű burgonya
1 fej közepes méretű vöröshagyma 
1/2 gerezd fokhagyma 
1 kg marha lábszár, vagy sertés comb 
1 ek. mangalica zsír
1 púpozott ek. pirospaprika
2 dl víz a felöntéshez (a hús párolásához)
½ mk. őrölt feketebors
½ mk. őrölt kömény
2-3 tk. só
1 ek. vegeta
1 ek. (házi) piros arany
1,5 – 2 l alaplé (vagy 2 db húsleves/ erőleves kocka+ víz)

A gulyásleves bográcsban is elkészíthető. A nyárban azt szeretem talán a legjobban, hogy lehet a szabadban, kertben bográcsozni, grillezni, sütögetni. És aztán a finomságokat a kert végében, vagy a teraszon megterített asztalon fogyaszthajuk el a családdal.

nyári gulyásleves szabad tűzön készítve, bográcsban


Így készül a gulyásleves

  • A fehérrépát, sárgarépát, zellert felkockázzuk/karikára vágjuk. A petrezselymet egyben hagyjuk, összekötözzük. A legjobb teatojásba rakni, akkor nem fő szét a levesbe. A krumplit meghámozzuk, 2×2 cm-es kockákra vágjuk, és hideg vízbe tesszük. Végül apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát pedig összepasszírozzuk. A húst lehártyázzuk, és 2×2 cm-es darabokra kockázzuk.
  • Egy nagy lábosba tesszük a zsírt, és felhevítjük. Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük, ha már üveges félrehúzzuk a lábost és ráhintjük a pirospaprikát, összekeverjük. Gyorsan hozzáadjuk a húst, hogy ne égjen meg az őrölt paprika, és visszatesszük a tűzhelyre, addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik. Felöntjük 2 dl vízzel, majd mehetnek bele a fűszerek (kömény, só, bors, ízlés szerint vegeta) és a piros arany is. Fedő alatt pároljuk, amíg a hús félig megpuhul. Ez nagyjából 30 perc.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket és felöntjük a többi alaplével. Beletesszük a petrezselymet, majd fedő alatt addig főzzük, míg majdnem készre fő benne az összes zöldség. Ez kb. újabb 20-25 perc. Ha a gyökérzöldségek már majdnem jók, hozzáadjuk a burgonyát. Rendszerint annak kb. további 10-20 perc fog kelleni, burgonyától függően. Fedő alatt készre főzzük.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Ha szereted a leveseseket, ebben a bejegyzésemben megmutatom, hogy hogyan készíts tökéletes grízgaluskát.

egy tál finom gulyásleves felülről fotózva, belógó szíbes tulipánnal két szelet kenyérrel és egy női kézzel ,amely a tányér szélét fogja



Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.