Régóta szemezek a mogyorószósz elkészítésével, mindennek eljön az ideje, így elkészült végre ez is. Fogadjátok szeretettel az egyszerű és nagyszerű házi mogyorószósz receptjét. Krémes, enyhén édes, kicsit csípős igazi ízkavalkád, ami remekül passzol a grillezett gombához. A szószt és a grillezett gombát is szuperkönnyű elkészíteni és máris egy, a képen látható villantós étellel lepheted meg a szeretteidet. Kínáld előételként vagy vendégvárónak, biztosan odáig lesznek majd érte.
A mogyorószósz vagy más nevén satay szósz remekül passzol a grillezett és nyárson készült ételek mellé, azoknak ajánlom, akik kedvelik az ázsiai ízvilágot. Salátaöntetként, tésztákra, nyári tekercshez mártógatósként is gyakran kínálják. Ez egy gyors és egyszerű mogyorószósz változat, amelyhez könnyen beszerezhető alapanyagokat használtam.
Hozzávalók
1 tálca ChefGomba bébi fehér csiperkegomba
100 g natúr mogyoróvaj
2 ek. szójaszósz
2 ek. barnacukor vagy méz
1 ek. friss, szűrt limelé vagy citromlé
1 gerezd zúzott fokhagyma vagy egy kis darab reszelt gyömbér
Ha szereted a csípőset, tegyél bele őrölt chilit, ízlés szerint
4-8 ek. meleg víz, amivel kívánt állagúra hígítjuk majd a szószt
Díszítéshez: durvára tört sós, pörkölt mogyoró, apróra vágott újhagyma
Kedveled a különleges ízeket? Próbáld ki a Szójaszószos tészta egzotikus gombákkal receptemet is!
Így készül a grillezett gomba és a házi mogyorószósz
- A gombákat hideg folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, majd kevés sóval és borssal ízesítjük. Olivaolajjal megkent grillsütőben néhány perc alatt készre grillezzük őket.
- A mogyoróvajat mérjük ki egy hőálló tálba és tegyük a mikrohullámú sütőbe 10-15 másodpercre, éppen hogy csak felmelegedjen.
- Egy habverő segítségével keverjük el benne a szójaszószt, a barnacukrot és a lime levét, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a chilit.
- Kanalanként adjuk hozzá a meleg vizet és folyamatosan keverjük a habverővel.
- Ha elértük a kívánt sűrűségű állagot, adagoljuk ki kis edényekbe a szószt, majd szórjuk rá a tört mogyorót és az apróra vágott újhagymát. Végül helyezzük rá a vékony fapálcákra húzott grillezett gombákat a képen látható módon.
- A mogyoró szósz lefedve 1-2 napig hűtőben tárolható, de szerintem hamar el fog fogyni. 🙂
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés a ChefGomba támogatásával készült.