Újlipótváros szívében, a Balzac utcában található egy apró, ámde annál különlegesebb gasztro kincseket rejtő kisbolt. A görög-magyar delikátüzletet a görög származású Danasz Diamandisz nyitotta nemrégiben. Célja, hogy olyan minőségi termékek szerepeljenek a bolt és a hozzá kapcsolódó webshop kínálatában, amelyek egyenesen görög termelőktől érkeznek. A különleges görög fűszerek, méz, olívaolajok, olívabogyók, borok, ecetek, tengeri só mellett egészséges, organikus magyar élelmiszerek, bio italok, autentikus csemegék is megtalálhatóak nála. Diamandisz izgalmas életútja mellett beszélgettünk az Oliva Agora megszületésének körülményeiről, a görög gasztronómiáról, ételekről és alapanyagokról, valamint a görög emberek pozitív életszemléletéről is.

Jól ismered mindkét kultúrát, hiszen bár Magyarországon születtél, számtalanszor jártál Görögországban. Hogyan látod a görög embereket?

A szüleim görögök voltak, de Magyarországon találkoztak én pedig Budapesten születtem. Kettős állampolgárként Magyarországot ugyanúgy a hazámnak tekintem, mint Görögországot, úgy szoktam mondani, hogy én egy Magyarországon élő görög vagyok.

Az a tapasztalatom, hogy a görögöknél fontos a család, a barátok, a hagyományos értékek, a közösség. Öntudatos és őszinte nép, bár itt meg kell említenem, hogy pletykálkodásért sem kell a szomszédba menniük. Felszabadultan tudnak élni, megélni és átélni dolgokat. Mediterrán ország, több a napsütés, a tenger közelsége, valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a görögök boldogabban élik meg a mindennapjaikat.

Kívülről nézve a görög embereket sokan lustának gondolják. Szerintem ez azért tűnhet így, mert másképpen dolgoznak, mint mi, magyarok. Más az attitűd, nyugodtan, megfontolta végzik a munkájukat, nem kapkodnak. Így stresszmentesebben élnek, ami kihat a közérzetükre és a világnézetükre is.

görög gasztro termékek

Budapest pezsgő éjszakai életét cserélted a görög gasztronómia népszerűsítésére. Miért döntöttél így?

Nagyon sokáig vendéglátóztam, koktélbárom volt Budapesten, amit közel 13 évig üzemeltettem. Sok éjszakát töltöttem el itt, szinte minden nap tartogatott valamilyen felejthetetlen történetet, amit mai napig felemlegetünk.

A bár nagyon pozitív élményeket és emlékeket adott, illetve hagyott a vendégekben és én is jó érzéssel tekintek vissza erre az időszakra. Itt tanultam meg igazán azt, mennyire fontos, hogy szívvel- lélekkel csináljuk a dolgunk, bármi is legyen a hivatásunk.

Aki dolgozott már huzamosabb ideig bárban, vagy esti szórakozóhelyen az szerintem pontosan megérti, hogy miért döntöttem úgy, hogy, több mint egy évtized után eljött az ideje, hogy váltsak. Már régóta körvonalazódott bennem, hogy elhozzam Magyarországra Görögország legjobb ízeit, így született meg az Oliva Agora ötlete.

Az olívaolajjal és egyéb görög termékekkel amúgy már 2012-ben elkezdtem foglalkozni a saját görög büfém és egy barátommal az import révén is. Aztán ez az akkori több üzlet, büfé, koktélbár, rendezvények egyidejű menedzselése miatt abbamaradt, de most teljes erővel az Oliva Agora van a fókuszban.

Hogyan látod a görög gasztronómiát?

Aki járt már Görögországban az saját maga is megtapasztalhatta, hogy az ottani gasztronómia felejthetetlen. Jóval több, mint a sokak által ismert gyros vagy görögsaláta, bár mindkettő tud nagyon jó lenni, ha megfelelő alapanyagokból készül. A görög élelmiszerek választéka rendkívül gazdag, olaj, bor, sajt, kenyér, sütemény, édességek és a konyha területén is világszínvonalat képvisel. Kedves, tradicionális, őszinte és nem megalkuvó a minőséget illetően sem.

Szüleim, barátaim, családom révén kora gyerekkoromban magamba szippantottam a vendéglátás, a társasági élet alaptételeit. A legfontosabb az emberek szeretete, a türelem és a figyelem, amelyből következik a másik ember tisztelete. Igyekszem ezen elvek mentén haladni az Oliva Agora üzletben éppúgy, mint korábban az életem során.

Ezt én is tanúsíthatom, hiszen saját magam is megtapasztaltam amikor ellátogattam hozzád.

Szerinted mi a fő ismérve a görög konyhának?

Élj jól és élvezd az életet, ez a görög gasztronómiára, táplálkozásra is igaz.

Az autentikus görög konyha teljesen más, mint a mostanában felkapott fine dining irányvonal. Persze itt is fontosak az ízek és formák, de a hangulata teljesen más. A vendégszeretet és a fesztelen jókedv alapból jellemző rá.

Melyik a kedvenc görög alapanyagod?

Olívaolaj, minden mennyiségben. Szeretem a görög joghurtot egy kevés mézzel és friss gyümölcsökkel, valamint a krétai oregánót is gyakran használom sült húsok, saláták, tészták, rakott ételek ízesítéséhez.

Danasz Diamandisz

Adja magát a kérdés: melyek a kedvenc görög ételeid?

Sok van, de ha mondjuk hármat kéne kiemelnem, akkor a sültbárány és a szuvláki a kedvenceim. Valamint a Hortá, ami a görög gasztronómia egyik legalapvetőbb étele. Zöld leveles zöldségekből készítik, mindig abból, ami éppen az adott helyen és évszakban terem. Ezeket egyszerűen megpárolják vagy főzik. Sóval, borssal, olívaolajjal és citromlével ízesítik. Melegen vagy hidegen, salátákban, mezében, vagy úgy, ahogy van, egy kis fetával vagy kecskesajttal fogyasztják. Halak vagy grillhús mellé köretként is kiváló.

És a kedvenc magyar ételeid?

Halászlé, csülkös bableves és a somlói galuska.

Ide látogató görög ismerőseidnek mi a véleménye a magyar konyháról?

A gulyáslevest mindegyikük szerette. Egyébként nem igazán az ő ízlésük a magyar konyha.

Visszakanyarodva a boltodhoz, honnan jött az Oliva Agora név ötlete?

Agora görögül piacot jelent. A kisboltban a kiváló minőségű görög olívaolaj az egyik fő termékcsoport, ezét lett olíva a neve a boltnak. A különböző kiszerelésekben, akár kimérve is kapható olívaolaj mellett olívabogyók, olívapaszták, krémek, ecetek és olívás kozmetikumok a portfólió részét képezi.

Oliva Agora görög olívaolaj
Oliva Agora görög olívabogyó

Hol készülnek a Görögországból érkező termékek?

Krétán, ami a 2. kedvenc helyem Görögországban. Kréta egy szigetország, saját konyhaművészettel, egyedi receptekkel és rendkívül gazdag gasztronómiai múlttal. A krétai olívaolaj egyedülállóan lágy, gazdag ízekben és szegény savakban így a világon a legkiválóbbak között tarthatják számon. Célom, hogy Kréta minden rejtett kincsét elhozzam ide, Magyarországra.

A sikeres indulás után, milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Folyamatosan bővítem a termékkínálatot, ennek részeként már elérhetők az Oliva Agora saját márkás termékeim is. Ezek olyan kistermelők saját kezű terméséből készült magas minőségű alapanyagok, amelyeket az Oliva Agora márkanévvel büszkén elláthattam.

Továbbá hamarosan a legkedvesebb görög helyemről is fogok behozni rengeteg ételt, italt és egyéb apróságokat.

Az Oliva Agora-t szeretném Magyarországon egy olyan meghatározó tényezővé tenni, amelynek hallatán a görög termékek gyűjtőhelyeként ugrik be az emberek tudatába.

Ha szeretnétek ti is eredeti görög ízeket csempészni a tányérotokra, akkor nézzetek szét a webshopban, vagy látogassatok el a kisboltba.

Oliva Agora webshop

Bolt címe: Budapest, 1136, Balzac utca 27.

Görög termékek Oliva Agora
Fotók: Oliva Agora

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *