Ez a recept is bizonyítja, hogy nem varázslat a gyorsan elkészíthető és friss ebéd, vagy vacsora! Milyen jó, hogy Ildi barátnőm az olasz konyha nagymestere. Ahogy a Gombás lasagne autentikus receptjében, a tökéletes rizottó elkészítésében is a segítségemre segített. A rizottó nálam mindig nagy mumus volt, féltem tőle, pedig…! Igényel némi odafigyelést ez tény, de nem kell tőle tartani és az ízletes végeredmény önmagáért beszél. Próbáld ki te is!

Hozzávalók (~ 6 főre)
2 kis fej vöröshagyma
400 g ChefGomba barna csiperke gomba
60 g vaj + 1 evőkanál
450 g rizottó rizs
Kb. 1,5 l húsleves alaplé vagy víz + 2 leveskocka
Fél dl száraz fehérbor
200 g fagyasztott zöldborsó
50 g parmezán, reszelve
Só, bors ízlés szerint



Így készül a borsós – gombás rizottó
- A gombát folyó hideg víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, majd kb. 1 cm-es szeletekre felszeleteljük.
- Az alaplevet felforraljuk, majd lejjebb vesszük alatta a hőt, de folyamatosan forrón tartjuk. Közben a hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A borsót vegyük ki a mélyhűtőből, hogy legyen ideje kicsit kiolvadni.
- A vajat megolvasztjuk, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Amikor már puhára párolódott, felöntjük a fél dl borral. Közepes tűzön tovább főzzük. Majd 1-2 perc után ráöntjük a rizst és kevergetve átforrósítjuk. Tipp: A rizottó keveréséhez érdemes lyukas fakanalat használni.
- Innentől számítva összesen 18-20 percre lesz szükségünk, hogy a rizottónk elkészüljön.
- Ha a rizs átforrósodott ráöntünk bő fél liter alaplevet, fontos, hogy végig forrásban legyen.
- Nagyjából 12 percnél hozzáadjuk a már kicsit kiengedett borsót és a felszeletelt gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan kevergetjük, ügyelve arra, hogy ne kapjon le és mindig egy kicsit leveses legyen, a rizs által felszívott folyadékot folyamatosan pótoljuk a forró alaplével. Amikor már a 18 perc végéhez közeledünk, elegendő kevesebb folyadékot hozzá önteni, hogy a végeredmény ne legyen túl folyós, de megmaradjon a szaftossága.
- Végső lépés a krémesítés: Amikor letelt a 18 perc, hozzákeverjük az 1 evőkanál vajat (vagy natúr krémsajtot, esetleg kecskesajtot vagy egy kevés tejszínt). Belekeverjük a reszelt parmezánt is, majd elzárjuk a tüzet és fedő alatt néhány percig pihentetjük. Frissen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
További gombás recepteket ide kattintva találsz.
A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.
