Ez a recept is bizonyítja, hogy nem varázslat a gyorsan elkészíthető és friss ebéd, vagy vacsora! Milyen jó, hogy Ildi barátnőm az olasz konyha nagymestere. Ahogy a Gombás lasagne autentikus receptjében, a tökéletes rizottó elkészítésében is a segítségemre segített. A rizottó nálam mindig nagy mumus volt, féltem tőle, pedig…! Igényel némi odafigyelést ez tény, de nem kell tőle tartani és az ízletes végeredmény önmagáért beszél. Próbáld ki te is!

Gombás rizottó hozzávalók

Hozzávalók (~ 6 főre)

2 kis fej vöröshagyma

400 g ChefGomba barna csiperke gomba

60 g vaj + 1 evőkanál

450 g rizottó rizs

Kb. 1,5 l húsleves alaplé vagy víz + 2 leveskocka

Fél dl száraz fehérbor

200 g fagyasztott zöldborsó

50 g parmezán, reszelve

Só, bors ízlés szerint

barna csiperke gomba
rizottó rizs
borsós gombás házi rizottó

Így készül a borsós – gombás rizottó

  • A gombát folyó hideg víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, majd kb. 1 cm-es szeletekre felszeleteljük.
  • Az alaplevet felforraljuk, majd lejjebb vesszük alatta a hőt, de folyamatosan forrón tartjuk. Közben a hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A borsót vegyük ki a mélyhűtőből, hogy legyen ideje kicsit kiolvadni.
  • A vajat megolvasztjuk, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Amikor már puhára párolódott, felöntjük a fél dl borral. Közepes tűzön tovább főzzük. Majd 1-2 perc után ráöntjük a rizst és kevergetve átforrósítjuk. Tipp: A rizottó keveréséhez érdemes lyukas fakanalat használni.
  • Innentől számítva összesen 18-20 percre lesz szükségünk, hogy a rizottónk elkészüljön.
  • Ha a rizs átforrósodott ráöntünk bő fél liter alaplevet, fontos, hogy végig forrásban legyen.
  • Nagyjából 12 percnél hozzáadjuk a már kicsit kiengedett borsót és a felszeletelt gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan kevergetjük, ügyelve arra, hogy ne kapjon le és mindig egy kicsit leveses legyen, a rizs által felszívott folyadékot folyamatosan pótoljuk a forró alaplével. Amikor már a 18 perc végéhez közeledünk, elegendő kevesebb folyadékot hozzá önteni, hogy a végeredmény ne legyen túl folyós, de megmaradjon a szaftossága.
  • Végső lépés a krémesítés: Amikor letelt a 18 perc, hozzákeverjük az 1 evőkanál vajat (vagy natúr krémsajtot, esetleg kecskesajtot vagy egy kevés tejszínt). Belekeverjük a reszelt parmezánt is, majd elzárjuk a tüzet és fedő alatt néhány percig pihentetjük. Frissen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

További gombás recepteket ide kattintva találsz.

A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.

gyors gombás rizottó

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *