Tudom, hogy az olaszoknál van néhány étel, ami szent és sérthetetlen. Ilyen például a carbonara és a lasagne is. Így amikor kitaláltam, hogy gombás lasagnet készítek, kikértem olasz barátnőm véleményét, hogy mikre ügyeljek a készítés során. Számos megbízható, olasz receptes oldalt ajánlott. Végül Luisa Orizio receptje volt a legszimpatikusabb, ezt vettem alapul és nem bántam meg a döntésemet. Egyszerű volt elkészíteni, és igazán ízletes, krémes, szaftos lett a végeredmény. Olyan, mint amilyennek egy jó lasagnenak lennie kell.


Hozzávalók
~ 400 g szárított lasagne tészta
1 kg ChefGomba fehér csiperkegomba
150 g parmezán vagy Grana Padano sajt
1 csokor friss petrezselyem
3-4 ek. olívolaj
1-2 gerezd fokhagyma
só és bors, ízlés szerint
A besamelhez
1,2 l tej
100 g liszt
100 g vaj
só és bors, ízlés szerint




- Próbáld ki a retro Paradicsomos gombasaláta receptemet is!
Így készül a gombás lasagne
- A gombákat folyó, hideg víz alatt lemossuk, lecsepegtetjük és felszeleteljük.
- Az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük és néhány perc alatt megpirítjuk rajta a zúzott fokhagymát, ügyelve, hogy ne égjen meg.
- Ezután mehet rá a vékony szeletekre vágott gomba, amit 25-30 percig főzünk, addig, amíg a leve szinte teljesen el nem fő. (Nem kell lepirítani! Egy kevés leve jó, ha marad, annál szaftosabb lesz a lasagnenk.) Sózzuk, borsozzuk és amikor már jónak ítéljük keverjük hozzá a felaprított petrezselymet is.
- Miközben fő a gombánk, nekiállhatunk a besamel elkészítésének. Ehhez egy lábosban felolvasztjuk a vajat, ráhintjük a lisztet és egy kézi habverő segítségével alaposan összekeverjük. (közepes hőfokon) Ezután apránként öntsük hozzá a tejet és folyamatosan kevergessük, nehogy lekapjon, vagy csomós maradjon. Felforraljuk, majd a hőfokot levéve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, krémszerű állagú nem lesz.
- Ezután nincs is más dolgunk, mint összeállítani a gombás lasagnet. Nagyjából 4 kis merőkanálnyi besamelt tegyünk félre (ez kerül majd a jénai aljára és a lasagne tetejére) a többit keverjük össze a gombával.
- Egy kb. 30*22 cm-es jénai alját kenjük ki a félretett besamel felével. Erre kerüljön egy réteg száraz tészta, majd egy adag a gombás besamelből. Ne feledkezzünk el a sajtról! Reszeljünk belőle minden gombás rétegre.
- Majd így rétegezzük tovább (tészta, gombás besamel, sajt), amíg el nem fogy a gombás besamel. Legfelülre tészta kerüljön, amit kenjünk meg a félretett besamel másik felével és reszeljünk rá sajtot bőven.
- Hideg sütőbe téve, 200 fokosra beállított sütőben kb. 30-35 perc alatt készül el. Ha nagyon pirulna a teteje, az utolsó 10 percben fedjük le alufóliával.
Jó étvágyat hozzá!
További gombás recepteket ide kattintva találsz.
A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.
