Tudom, hogy az olaszoknál van néhány étel, ami szent és sérthetetlen. Ilyen például a carbonara és a lasagne is. Így amikor kitaláltam, hogy gombás lasagnet készítek, kikértem olasz barátnőm véleményét, hogy mikre ügyeljek a készítés során. Számos megbízható, olasz receptes oldalt ajánlott. Végül Luisa Orizio receptje volt a legszimpatikusabb, ezt vettem alapul és nem bántam meg a döntésemet. Egyszerű volt elkészíteni, és igazán ízletes, krémes, szaftos lett a végeredmény. Olyan, mint amilyennek egy jó lasagnenak lennie kell.

gombás lasagne
gombás lasagne gastrotherapy.hu

Hozzávalók

~ 400 g szárított lasagne tészta

1 kg ChefGomba fehér csiperkegomba

150 g parmezán vagy Grana Padano sajt

1 csokor friss petrezselyem

3-4 ek. olívolaj

1-2 gerezd fokhagyma

só és bors, ízlés szerint

A besamelhez

1,2 l tej

100 g liszt

100 g vaj

 só és bors, ízlés szerint

szeletelt csiperkegomba
így készül a gombás lasagne
szaftos gombás lasagne olasz recept alapján
svéd gombasaláta recept gastrotherapy

Így készül a gombás lasagne

  • A gombákat folyó, hideg víz alatt lemossuk, lecsepegtetjük és felszeleteljük.
  • Az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük és néhány perc alatt megpirítjuk rajta a zúzott fokhagymát, ügyelve, hogy ne égjen meg.
  • Ezután mehet rá a vékony szeletekre vágott gomba, amit 25-30 percig főzünk, addig, amíg a leve szinte teljesen el nem fő. (Nem kell lepirítani! Egy kevés leve jó, ha marad, annál szaftosabb lesz a lasagnenk.) Sózzuk, borsozzuk és amikor már jónak ítéljük keverjük hozzá a felaprított petrezselymet is.
  • Miközben fő a gombánk, nekiállhatunk a besamel elkészítésének. Ehhez egy lábosban felolvasztjuk a vajat, ráhintjük a lisztet és egy kézi habverő segítségével alaposan összekeverjük. (közepes hőfokon) Ezután apránként öntsük hozzá a tejet és folyamatosan kevergessük, nehogy lekapjon, vagy csomós maradjon. Felforraljuk, majd a hőfokot levéve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, krémszerű állagú nem lesz.
  • Ezután nincs is más dolgunk, mint összeállítani a gombás lasagnet. Nagyjából 4 kis merőkanálnyi besamelt tegyünk félre (ez kerül majd a jénai aljára és a lasagne tetejére) a többit keverjük össze a gombával.
  • Egy kb. 30*22 cm-es jénai alját kenjük ki a félretett besamel felével. Erre kerüljön egy réteg száraz tészta, majd egy adag a gombás besamelből. Ne feledkezzünk el a sajtról! Reszeljünk belőle minden gombás rétegre.
  • Majd így rétegezzük tovább (tészta, gombás besamel, sajt), amíg el nem fogy a gombás besamel. Legfelülre tészta kerüljön, amit kenjünk meg a félretett besamel másik felével és reszeljünk rá sajtot bőven.
  • Hideg sütőbe téve, 200 fokosra beállított sütőben kb. 30-35 perc alatt készül el. Ha nagyon pirulna a teteje, az utolsó 10 percben fedjük le alufóliával.

Jó étvágyat hozzá!

További gombás recepteket ide kattintva találsz.

A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.

vega sajtos- gombás lasagne recept

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *