Aki eddig azt gondolta, hogy úri huncutság és csodabogárként tekintett a vegákra, annak ideje átértékelnie a véleményét. Mindenevőként is úgy gondolom, hogy legalább egy, de inkább több napot húsmentesen illene étkeznünk, ha a jövő generációinak egy élhető bolygót szeretnénk hátrahagyni. Hidd el, egyszerűbb, mint hinnéd és ízletesebb, mint gondolnád. Kezd például ezzel a fasírttal, ami az egyik legfenntarthatóbb alapanyagból, termesztett csiperkegombából készült. A gombás fasírt mellé köretként édesburgonya pürét és salátát kínáltam. Így színes, finom és egészségesebb ebéd került a családom asztalára, amiből egyáltalán nem hiányzott a hús.

Hozzávalók (~ 20 db-hoz)

1 kg Chefgomba csiperkegomba

3 db egész tojás

3 db vizes zsemle

1 db kis fej vöröshagyma, apróra vágva

1-2 ek. olívaolaj

~ 2-3 ek. zsemlemorzsa (akkor, ha túl lágynak találjuk a fasírtot)

1 kis csokor friss petrezselyem apróra vágva

Fűszerek: só, bors, őrölt pirospaprika, fokhagyma, szárított kakukkfű ízlés szerint

4-6 ek. pankó morzsa a forgatáshoz

1/2 l olaj a sütéshez

További gombás recepteket IDE KATTINTVA találsz.

csiperkegombás fasírt


Így készül a gombás fasírt

  • A gombákat folyó hideg víz alatt átmossuk, megszárítjuk és apróra vágjuk. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk.
  • Egy nagy serpenyőben a felaprított hagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított gombát. Addig pirítjuk, amíg teljesen elfő az összes leve, közben tetszés szerint ízesítsük a fűszerekkel. Ha elkészült, tegyük félre hűlni.
  • Amikor a gombánk kihűlt adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott zsömléket a tojásokat és a felaprított petrezselymet. Ha szükséges ízesítsük további fűszerekkel. Gyúrjuk össze és állagától függően tegyünk hozzá még zsemlemorzsát, az a lényeg, hogy a massza összeálljon, formázható legyen.
  • Tetszőleges méretű pogácsákat gyúrunk és megforgatjuk a pankó morzsában őket. Tipp: az elkészült gomba fasírtokat helyezzük enyhén lisztezett tálcára, így sütésig nem tapadnak le.
  • Közben egy mély serpenyőben felhevítjük az olajat 190 °C  fokosra. Ezen a magas hőfokon sütjük oldalanként nagyjából 5 percig, illetve addig, amíg szép aranybarna kérget nem kap. (nem kell, hogy az olaj teljesen ellepje a gombafasírtokat, elég, ha nagyjából a feléig ér). Ha eléggé megsült, csak akkor fordítjuk a másik oldalára. Ha elkészült papírtörlőre szedjük és hagyjuk kicsit lecsöpögni, frissen fogyasszuk!

Köretként kínálhatunk mellé édesburgonya pürét, amihez a megpucolt és felkockázott édesburgonyát sós vízben 15 perc alatt puhára főzzük, majd kevés sót, egy evőkanálnyi vajat és egy kevés tejet adunk hozzá, és kézi robotgéppel pürésítjük.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.

fasírt gombából gastrotherapy recept


Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ne maradj le a legújabb gasztro hírekről, receptekről!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *