Az őszi téli hónapokban sokszor nem is vágyunk más ételre, mint egy kiadós levesre. Ennek a sűrű, laktató gombalevesnek a gerincét a friss csiperkegomba és a vadrizs mix adja, de ezen alapanyagok mellett is sok finomság került még bele.
Hozzávalók (6 főre)
300 g Chefgomba csiperke gomba
3 közepes sárgarépa
3-4 szál szárzeller
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g vadrizs mix
kis csokor friss petrezselyem
2 dl főzőtejszín
1,8 l zöldséges alaplé (vagy víz és 2 db erőleves kocka)
só, bors, szárított kakukkfű és zsálya, őrölt gyömbér, chili ízlés szerint
2 ek. olívaolaj
Így készül a gombaleves vadrizzsel
- Mossuk meg és karikázzuk fel a gombát, sárgarépát és szárzellert, a vöröshagymát pedig vágjuk apróra
- Az olívaolajat hevítsük fel egy nagy lábosban, majd adjuk hozzá a felvágott hagymát, szárzellert és répát, majd kevergetve főzzük 6-8 percig
- Ezután mehet bele a gomba és fokhagymanyomóval nyomjuk rá a fokhagymát is. Közepes lángon főzzük addig, amíg a gomba aranybarna nem lesz, ez is nagyjából 6-8 perc
- Majd öntsük hozzá a rizst és 1-2 percig keverve főzzük, amíg enyhén megpirul
- Öntsük fel az alaplével (vagy vízzel elkevert leveskockával) és adjuk hozzá a fűszereket (én 2 tk. sót, fél mk. őrölt borsot, 2 mk. szárított kakukkfüvet, 1 mk. szárított zsályát, késhegynyi chilit, gyömbér és fokhagymaport adtam hozzá)
- Forraljuk fel, majd lefedve 45-55 percig főzzük lassú lángon, néha megkevergetve, illetve addig, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak. Figyeljük rá, hogy a leves végig gyöngyözzön
- A legvégén adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt, ismét forraljuk fel. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel. Jó étvágyat hozzá!
Szereted a gombás ételeket? Akkor próbáld ki a Ropogós laskagomba falatok, vagy a Hummusz grillezett csiperkegombával receptemet is!
A BEJEGYZÉS A CHEFGOMBA TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT
A receptet @dishingouthealth képe inspirálta