Új fejezet kezdődik 2022-ben a Homola Pincészet életében; a hamarosan elkészülő borászati épület új, többfunkciós tereivel bővül a pincészet és a Balaton északi partjának kulturális palettája. Az új borászati épület átadása előtt a megújult Homola Borterasz várja gasztrokulturális programjaival az érdeklődőket az őszi és téli szezonban.
Többfunkciós élményközpont, színes kulturális programok
A közeljövőben a Homola Pincészet új, többfunkciós terével bővül a Balaton északi partjának kulturális palettája; az épülő élményközpont 4 évszakon keresztül fog kulturális programokat kínálni látogatóinak. Céljuk, hogy nemzetközi szintű rendezvényeken minőségi szórakozást és a kulturált borfogyasztás élményét kínálják. A paloznaki “Kultfröccs” irodalmi estektől zenei rendezvényeken át a divatbemutatókig számos izgalmas eseményt kínál. Az új borászati épület átadása előtt a megújult Homola Borterasz várja programjaival az érdeklődőket az őszi és téli szezonban, mintegy bevezetőjeként az új gasztrokulturális koncepciónak.
Laza, mégis gourmet hely várja az ínyenceket az őszi, téli szezonban is
Homola Szabolcs enterprenőr, a Homola Pincészet tulajdonosa és megálmodója, aki nap mint nap egyre többet tanul a borról és a borászatról. Célja, hogy a Homola Pincészet az északi part egyik vezető borászati és gasztrokulturális brandje legyen, Paloznakot pedig egyre többen megismerjék. A 2021-es őszi szezontól Horn Tamara és Pacsai Martin valósítják meg a Homola Szabolcs által megálmodott gasztrovíziót, amely által egy természetközeli, az érzékszervekre holisztikusan ható laza, mégis gourmet hely várja az ínyenceket. A borterasz mind a 4 évszakban képes megújulni, célkitűzése szerint elsősorban Balaton-felvidéki alapanyagokból merít ihletet, valamint kizárólag magyar termelőkkel működik együtt. A fenntarthatóság jegyében a lokalitás mellett a biogazdaság kerül fókuszba, ami a pincészet biodinamikus szőlőtermelésre való átállásával van összhangban. Idén ősztől a borteraszon állomásozik a pincészet új foodtruckja, melyben olyan újragondolt tapas-jellegű fogások kapnak helyet, mint a vegán kőrözött, a gravlax pisztráng vagy az ázsiai-magyar fúziós ételkülönlegesség – külön figyelmet fordítva az újhullámos gasztronómiai trendekre.
A pincészet új épülete egy a legmodernebb borászati technológiákat magában foglaló, többfunkciós rendezvénytereknek helyet adó épületegyüttes. A szőlészeti épület a szőlőtőkék között simul a tájba, láttatni engedi a környék természeti adottságait, valamint az egyedi panorámát – a Balaton szinte a kert végét éri. A palatetős, természetes anyagokból épült borászatban a rozsdamentes acél, a látszóbeton és az üvegfelületek dominálnak. A funkcionális terek láttatni engedik a technológiai folyamatokat – a jövőbeni rendezvények a valós, borászati környezetben válnak majd autentikussá. A pincészetben gravitációs és félgravitációs szőlészeti technológiát alkalmaznak, így a lefelé terjeszkedő térben a folyamatok is lefelé csoportosulnak – valamint a funkcionalitás jegyében az épület belsejéből kifelé vezet a technológiai irány és a vinotékában ér véget. A pincészet jelenleg egyike a legnagyobb kézműves borászati tereknek, de jövőben a gépi automatizmusok érvényesülnek a csúcsmodern borászati technológia által.
DJ a szőlőben – Halloween, „Tűz és füst” tematikus gasztro-est, családi-szüret
2016 őszén indította el a a DJ a szőlőben programsorozatot a Borterasz, mely azóta is nagy sikernek örvend, koratavasztól egészen decemberig várja délutáni piknik jelleggel közönségét. A családi-szüret közkedvelt őszi rendezvénye lett a Homola Pincészet programkínálatának, idén október 2-án rendezik meg. Október 9-én „Tűz és füst” címmel rendeznek tematikus gasztro-estet, melyen Palásti Máté gitárdallamai csendülnek fel. Október 30-án a „DJ a szőlőben – Halloween” különkiadásával várják azokat, akiknél ősszel sem csillapodik a Balaton és a minőségi gasztroprogramok iránti vágy. November 6-án Oláh Kálmán zongoraestjével várják az érdeklődőket.
Fotók: Gellér Anna, Gastrotherapy