Néhány napos sajtóút keretében lehetőségem nyílt rá, hogy megismerkedjek Isztambul gasztronómiájával. Vagyis inkább úgy mondanám, hogy kaptam egy kis ízelítőt, ami éppen elég volt ahhoz, hogy egyszer majd újra ellátogassak ide és felfedezhessek még több ízélményt. Ebben a bejegyzésben ajánlok pár isztambuli éttermet, mutatok néhány gasztro érdekességet, és sok-sok képet, ami meghozza majd a kedved, hogy Isztambulba látogass. 🙂
Ami számomra a legjobban tetszett az itteni éttermeknél, hogy szinte mindenhol volt rá lehetőség, hogy több féle ételt kóstoljak. És én imádom az ilyen csipegetős, mindenből egy kicsit kóstolós éttermeket! Különösen szeretem, ha lehetőségem van ennyi féle ízt felfedeznem egy ebéd, vagy vacsora során. Mindegyikből egy falat, de ez épp elég ahhoz, hogy akár 4-5 különböző előétellel is jóllakjunk. Persze a desszertet sehol sem hagytam ki, mert bármennyire is édes, szirupos süteményekről van szó, rá kellett jöjjek, hogy imádom a török édességeket.
Tapasztalataim szerint a törökök szeretnek enni. És szeretik, ha az étkezések nem csupán az ételekről szólnak, hanem közös baráti, vagy családi együttlét is. Már a reggelinek is megadják a módját, amire a szállodánkban felszolgált tömérdek finomság tökéletes példa volt.
Galeyan Restaurant, a kedvenc
Ha csak egyet kell választani az általam próbált helyek közül, akkor a Galeyan volt az az étterem, amit a legjobban tudnék ajánlani annak, aki Isztambulba látogat és szeretne egy igazán jót enni.
Félreértés ne essék, sehol sem futottam bele olyasmibe, hogy ne lett volna finom, jó az étel amit kaptunk. (szerencsére)
Talán egyetlen ételen lepődtem csak meg, ami nekem túl furcsa volt. Valahogy nem jött össze sem az ízvilág, sem a tálalás. Persze később aztán kiderült, hogy ez az egyik top étel a törököknél, de erről majd később.
Visszakanyarodva a Galeyanhoz. Ha a Sultan Ahmed Parknál törne rátok az éhség Isztambulban, akkor ne hezitáljatok, hanem próbáljátok ki ezt a helyet. A parktól néhány percnyi sétára található étteremben nem fogtok csalódni! Érdemes lehet előre helyet foglalni, mert ebédidőben szinte teltházzal futott a hely.
“A Galeyan étterem egyedi ízvilágának köszönhetően felejthetetlen emlékké varázsolja vendégei értékes idejét.“ – ahogy az étterem honlapján olvasható ez a mondat.
És valóban ezt a színes, fűszeres, különleges ízkavalkádot nem fogom egyhamar elfelejteni. Számomra tökéletes volt minden! A mezzéktől kezdve, (mint például a vegyes zöld salátával és gránátalma magokkal tálalt hummusz ), a grillezett husikon át az almás baklava desszertig!
Hünkar étterem – találkozás életem egyik legfurcsább ételével
Gondolom kíváncsiak vagytok a fentebb említett ételre, amivel ennyire nem találtam meg a közös hangot. Úgyhogy mutatom is:
Ez az étel nem más, mint a Hünkar beğendi, ami egy hagyományos török étel. Alul krémes, vajas, tejes sült padlizsánpüré tetején omlós, fűszeres bárányhússal. Leszögezném, hogy én szeretem a bárányhúst, de itt és így valahogy nagyon nem ízlett. Ez egyéni vélemény és a világért sem szeretnélek lebeszélni róla, hogy egyszer te is megkóstold, ha másért nem, hogy jól megírd nekem, hogy de ez bizony finom! 🙂
A Hünkár étteremben egyébként minden más tökéletes volt! Mennyeien finom volt a túros burekjük , ha ellátogattok ide, azt semmiképpen se hagyjátok ki! (sajnos vállalható fotót nem sikerült készítenem róla, viszont az előételekből összeállított tányéromat itt láthatjátok:
A híres török tea
Lépten nyomon belefutottunk, főleg a bazárban olyan emberekbe, akiknek a kezében egy láncon lógó tálcán akár féltucatnyi gőzölgő teás pohárka pihent. Azzal lavíroztak a tömegben és igyekeztek épségben eljuttatni az italokat. Ahogy a törökök, úgy mi is sok teát ittunk Isztambulban. Reggelihez, ebédhez, vacsorához, szinte bármilyen napszakban kínálták. Jellemzően natúr ittuk, maximum egy kevés cukorral ízesítve. Mivel igen erős, így csak mértékkel fogyasztandó annak, aki nincs hozzászokva. Egy-két kis pohárka egy napra bőven elég és lehetőleg ne lefekvés előtt kortyoljuk el, hacsak nem akarjuk álmatlanul tölteni az éjszakát.
Isztambul, te édes
A török desszertek nem a visszafogott cukorhasználatról híresek. Baklava, lokum (ízesített zselés cukorka, magokkal), dondurma (fagyi), halva és künefe (ebben pl. sajt van, mégis édes a sziruptól, nagyon finom!) , hogy csak néhányat említsek.
Lehet, hogy sokak számára megosztóak ezek a sütik a túltolt édes ízviláguk miatt, de én bírtam ezt a néhány napig tartó cukorsokkot! Nekem mindegyik desszert, süti ízlett, amit Isztambul éttermeiben és a bazári árusoknál kóstoltam.
Ha bővebb információra lenne szükséged Törökországgal kapcsolatban, látogass el a goturkiye.com oldalra.