Gyorsan elkészíthető édes szilvaleves. Krémes és fűszeres gyümölcsleves az ősz egyik kedvenc gyümölcséből, a szilvából.
Hozzávalók (6 főre)
500 g szilva
1 db nagy édes piros alma
1,5 l víz
10 db szegfűszeg
1 csapott kk. fahéj
60-70 g cukor, ízlés szerint
2 vaníliás cukor
2-3 ek. citrom lé
fél citrom felkarikázva
2 dl tejszín
2 ek. vaníliás pudingpor
Tipp: a szilvalevest készítheted friss vagy fagyasztott szilvából is.
Ha szereted az ízletes leveseket, próbáld ki a Sült sütőtök krémleves és a Gombaleves vadrizzsel receptjeimet is!
Így készül a szilvaleves
- A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és nyolc részre vágjuk. Az almát megpucoljuk és felkockázzuk. A felkockázott gyümölcsöket egy nagy lábosba borítjuk, felöntjük a vízzel és hozzáadjuk a fahéjat, cukrot, vaníliás cukrot és a citromlevet. A szegfűszeget és a citrom karikákat tegyük teatojásba és úgy a vízbe, hogy turmixolás előtt könnyen ki tudjuk venni majd.
- Forraljuk fel és forrás után közepes hőfokon 20 perc alatt főzzük puhára a gyümölcsöket. Ha megpuhultak, húzzuk félre a tűzről, vegyük ki a teatojást és turmixoljuk homogénre.
- Helyezzük vissza a tűzre és öntsük bele a tejszínt és a kevés levessel csomómentesre elkevert pudingport, majd forraljuk újra fel. Tálaláskor díszítsük tejszínhabbal és friss, apróra vágott szilvával.
Tipp: Melegen is fogyasztható, de lehűtve is isteni finom. Jó étvágyat hozzá!
A recept eredetileg a Vidék íze magazin szeptemberi számában jelent meg.