Sokáig ellenálltam neki, de mindennek eljön az ideje egyszer. Nálam a sütőtökös pitéé most érkezett el. Tante Fanny kerek quiche tésztát használtam hozzá, ami jelentősen gyorsította a folyamatot. Nekem ez így nagyon bejött és a család is elismerően hümmögött a fotózás utáni kóstolón. Fogyasztás előtt nyomjatok rá tejszínhabot, remekül passzol hozzá, igazi pumpkin spice latte élmény, pite formában.
Legtöbbet olvasott sütőtökös receptjeim: Sült sütőtök krémleves, tejszín nélkül , Sütőtökös-gombás raguval töltött leveles tészta
Hozzávalók
1 cs Tante Fanny quiche tészta
600 g sütőtöktökpüré
100 g barnacukor
10 g vaníliás cukor
2 egész tojás
200 ml 30%-os tejszín
200 ml tej
2-3 ek. gríz
1 kk. bio, vagy szárított citromhéj
1 kk. bio, vagy szárított narancshéj
csipet só
Őrölt fűszerek:
fél kk. fahéj
negyed kk. gyömbér
negyed kk. szegfűszeg
negyed kk. szerecsendió
Díszítés ízlés szerint. Nálam került rá: jégcukor, csokiforgács, fahéjrúd, csillagánizs és szárított ananász
Tálaláshoz tejszínhab
Így készül a sütőtökös pite
- A sütőtököt kisebb darabokra, kb . 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kikaparjuk a magját, majd sütőpapírral bélelt tepsin puhára sütjük (200°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc)
- Mikor elkészült a sütőtök, kikaparjuk a héjából és egy botmixerrel homogénre keverjük, félretesszük.
- A cukrot, vaníliás cukrot a tojásokkal kézi habverő segítségével felhabosítjuk. Majd hozzáadjuk a tejet, tejszínt, citrom és a narancshéjat, a sütőtök pürét és a csipet sót, alaposan összekeverjük.
- Végül több részletben adjuk hozzá a fűszerkeveréket, itt be tudjuk állítani, hogy ízlésünkhöz mérten mennyire legyen intenzíven fűszeres a piténk tölteléke.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 10 percig, közben a sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
- Egy kerek, ~28 cm-es piteformába belehelyezzük a tésztát, az alját villával megszurkáljuk és egyenletesen rászórjuk a grízt.
- Ráöntjük a sütőtökös masszát, kicsit elegyengetjük a tetejét és egyből mehet be a sütőbe. A sütőnk kapacitásától függően 45-50 perc alatt sül készre. Akkor jó, amikor a töltelék már teljesen megszilárdul.
Jó étvágyat hozzá!
A recepthez használt tésztát köszönöm szépen a Tante Fannynak.