Az egyszerű, mégis ízletes, kevés alapanyagból összeállítható ételek a rohanós hétköznapok megmentői, mint amilyen ez a fűszeres csirkemell. Bár szinte az összes ehető gombát szeretem, a shiitake gomba különleges ízével a kedvenceim közé tartozik. Krémes állagú, kissé a mogyoróra és a fokhagymára emlékeztető ízvilággal rendelkezik. Ha még nem kóstoltad, mindenképpen adj neki egy esélyt!
A shiitake Kelet-Ázsiában honos gombafaj, de világszerte elterjedt étkezési gomba, elérhető a Chefgomba kínálatában is. Fontos fehérje és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található. Sok komplex szénhidrátot, poliszacharidokat tartalmaz. Termőteste főleg leucin és lizin aminosavakban gazdag.
Hozzávalók (4 főre)
4 nagy szelet csirkemell filé
200 g Chefgomba shiitake gomba
1 fej brokkoli (500 g)
2 ek. olívaolaj
só, bors ízlés szerint
csirke fűszerkeverék ízlés szerint
5-6 ek. szójaszósz
1-2 ek. méz
A tálaláshoz natúr, vagy pirított szezámmag
Kedveled az egyszerű, gombás ételeket? További gombás receptjeimet IDE kattintva éred el.
Így készül a fűszeres csirkemell
- A csirkemelleket, ha szükséges megtisztítjuk, majd minden oldalát alaposan megszórjuk a csirke fűszerkeverékkel. Tálba helyezzük és meglocsoljuk kb. 2 ek. olívaolajjal. Frissen tartó fóliával lefedve min. 1 órára hűtőbe tesszük.
- A brokkolit rózsáira szedjük, átöblítjük, és 2-3 percig sós, forró vízben blansírozzuk, majd leszűrjük róla a vizet és félretesszük.
- A 200 g Chefgomba shiitake gombát átmossuk és felszeleteljük
- Egy felhevített serpenyőben kisütjük a csirkemelleket. Ha elkészültek tegyük őket egy külön tálra és fedjük le egy fedővel, vagy egy másik tányérral.
- A még forró serpenyőnkbe pirítsuk meg a felszeletelt shiitake gombát. Ezután adjuk hozzá a brokkolit is és pirítsuk tovább még néhány percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A szójaszószt keverjük el a mézzel és öntsük rá a gombás brokkolira. Keverünk rajta párat és el is készültünk vele. Frissen tálaljuk a csirkemell mellé. Jó étvágyat hozzá!