Közeleg a nyári szabadság vége, elszaladtak a forró hónapok, és hamarosan újra beköszönt az ősz, sok pozitív és kevésbé pozitív dolgot hozva magával. Ami az étkezést illeti, ősszel számos finom, értékes idényzöldség és gyümölcs érik, tehát még nem kell elbúcsúznunk a friss hazai finomságoktól. A legtöbb és legédesebb gyümölcsöt azonban mégiscsak a nyári hónapoknak és a sok napsütésnek köszönhetjük, a legmelegebb hónap pedig még a végén is ad nekünk ajándékot, a mézédes fügét. A füge rendkívül egészséges és finom, frissen szedve a legjobb, de számos édes süteménybe is remekül illik. Nézzük, mit is tudunk erről a különleges gyümölcsről!

Közönséges füge

Ez a hivatalos elnevezése a növénynek, amely a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába tartozik. A füge fája termetesre nőhet, akár a 10-12 méteres magasságot is elérheti, de kisebb méretben is megtalálható számos hazai konyhakertben. Sima törzsű fakérge tejnedvben gazdag, ezzel a fehér, ragacsos nedvességgel találkozhatunk akkor is, ha levesszük az érett gyümölcsöt az ágról.

füge
Fotó: Delia Giandeini, Unsplash

A fügefa különleges termése

A fügefa termése ehető, húsos, gömbölyded gyümölcs, ami nem szokványos módon terem. Maga a gyümölcs apró termések sokaságából áll, amelyek befelé fordulnak egy elhúsosodott virágzati tengely mentén. Érett állapotban puha, féléretten kicsit fanyarabb az íze.

Hazánkban is megél

A füge eredeti élőhelye a Mediterráneum, vagyis a Földközi-tenger partvidéke, de már az ókorban igyekeztek trópusi és szubtrópusi területekre is betelepíteni. Szerencsére a hosszú és meleg hazai nyarak kedveznek a fügének, így nálunk is bőségesen megterem. A hideg telek azonban veszélyt jelenthetnek a fiatalabb példányokra, esetenként el is fagyhatnak, ezért rájuk érdemes vigyázni.

füge
Fotó: Pexels, Valeriya Kobzar

Érdemes fogyasztani

A füge érett gyümölcse nem csak édes, de számos hasznos tápanyagban gazdag, például szénhidrátokban. Emellett emésztést segítő hatása régóta ismert – aki székrekedéssel küzd, annak nagyon jó szolgálatot tesz. Nyugtató, méregtelenítő és gyulladásgátló hatása miatt a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza.

Mostanra biztosan te is megkívántál egy kis fügét, ne habozz, irány a piac, most még hozzá lehet jutni! Ha viszont épp az ebéden töröd a fejed, de sem ötleted, sem időd nincs főzni, a megoldás az Interfood, hiszen tőlük házhoz rendelheted az egész család számára a finom ebédet. Csak egy kattintás, és házhoz viszik, és nincs többé gondod a főzésre!

További gasztro érdekességekért, hírekért KATTINTS IDE.

Főkép: Interfood

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *